Основните умения за боравене с ножа са от съществено значение за бързината и лекотата, с която ще приготвяме храната си. Например, ако зеленчуците са нарязани с еднакъв размер, те ще се готвят равномерно, а това гарантира, че нито едно парченце няма да остане сурово.
Лукът, един от най-използваните продукти, понякога се явява като истинско предизвикателство от техническа гледна точка. Рядко някое ястие би могло да се лиши от аромата и вкуса му, затова е хубаво да се знае как да се отнасяте добре към него, когато застанете насреща му с нож в ръка.
Какво е важно да се знае:
Независимо с кой си имате работа - с глава жълт, бял и червен лук, отстранете горната ѝ част, където някога са се намирали свежите му зелени пера. Оставете обаче тази с коренчетата, за да улесните рязането.
Отстранете люспите на лука, разрежете главата на две половини и работете с всяка по отделно.
Вземете едната, като я поставите с разрязаната част на дъската, и направете няколко успоредни на нея разрези. Тяхната широчина зависи с каква дебелина искате да бъдат накрая кубчетата. При тази процедура придържайте лука с пръстите си в горната му част и леко притискайте надолу, за да имате стабилна опора.
След това направете няколко вертикални разреза по дължината на половината, като започнете от частта с коренчетата и стигнете до другия ѝ край.
Изпълнявайки тези стъпки, вече сте почти до финала. Остава само да нарежете целия зеленчук, като започнете отново от отрязания в началото край на лука и движите ножа перпендикулярно на разрезите по дължина. Красивите и еднакви кубчета ще се появят абсолютно мигновено на дъската, готови да отдадат целия си вкус на ястието ви.
Повторете същото с другата половина.