Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да нарежете лука правилно, без да жертвате пръстите си

Създайте перфектите по размер кубчета за любимите си ястия


Основните умения за боравене с ножа са от съществено значение за бързината и лекотата, с която ще приготвяме храната си. Например, ако зеленчуците са нарязани с еднакъв размер, те ще се готвят равномерно, а това гарантира, че нито едно парченце няма да остане сурово.

Лукът, един от най-използваните продукти, понякога се явява като истинско предизвикателство от техническа гледна точка. Рядко някое ястие би могло да се лиши от аромата и вкуса му, затова е хубаво да се знае как да се отнасяте добре към него, когато застанете насреща му с нож в ръка.

Какво е важно да се знае:

Независимо с кой си имате работа - с глава жълт, бял и червен лук, отстранете горната ѝ част, където някога са се намирали свежите му зелени пера. Оставете обаче тази с коренчетата, за да улесните рязането.

Отстранете люспите на лука, разрежете главата на две половини и работете с всяка по отделно.

Вземете едната, като я поставите с разрязаната част на дъската, и направете няколко успоредни на нея разрези. Тяхната широчина зависи с каква дебелина искате да бъдат накрая кубчетата. При тази процедура придържайте лука с пръстите си в горната му част и леко притискайте надолу, за да имате стабилна опора.

След това направете няколко вертикални разреза по дължината на половината, като започнете от частта с коренчетата и стигнете до другия ѝ край.

Изпълнявайки тези стъпки, вече сте почти до финала. Остава само да нарежете целия зеленчук, като започнете отново от отрязания в началото край на лука и движите ножа перпендикулярно на разрезите по дължина. Красивите и еднакви кубчета ще се появят абсолютно мигновено на дъската, готови да отдадат целия си вкус на ястието ви.

Повторете същото с другата половина.

ZYLISS Комплект от 3 бр. ножове с дъска за рязане

 

Дайте оценка:

Тагове: лук червен лук бял лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче