Как да нарежете зелето зависи от това какво ще правите с него и дали ще го готвите, или ще го ядете сурово.
Има две основни техники обаче, с които да го направите така, че то да е лесно за употреба във всяка рецепта. Първият е да използвате нож, а вторият - ренде тип мандолина. Преди да продължим нататък е важно да отбележим една подробност - говорим за бяло и червено зеле. Бъдете внимателни, тъй като твърдостта на зелката може да стане причина да се нараните, докато работите с ножа или рендето.
Подготовката за рязане започва с измиването на зеленчука. Независимо, че ще премахнете някои от външните листа, минаването му през вода е задължително, особено ако ще го ядете сурово. Зелето е много издръжливо и една от причините за това са именно листата, с които е покрито отвън. Те са жилави и обикновено са силно замърсени заради изпълняването на защитната им функция.
След като сте измили и почистили зелето, е време да пристъпим към подготовката му за готвене.
Ако рецептата изисква това да се случва бавно и на ниска температура, може да го нарежете на четвъртини и след това на тънки ивици. Въпреки че не е от особено значение в каква форма ще е, колкото по-тънко е нарязано то, толкова по-бързо ще се сготви.
В същата форма, в която са и Уеджиз картофките - на дебели резени, зелето е подходящо, ако ще го пържите или печете на скара. Предпочетете ли този вариант, ще трябва да премахнете сърцевината заради твърдата ѝ структура. Съветваме ви да го направите след като го сготвите, за да не се разпадне и да остане във формата, в която е.
Как лесно да нарежете зелето на тънки ивици?
Внимателно разполовете зелката, след това всяка половина разрежете на две. Отстранете сърцевината внимателно.
Вземете една четвъртина и я поставете стабилно на дъската за рязане с отрязаната част надолу. Дръжте стабилно зелето с едната си ръка, а с другата, с леко люлеещо се движение на ножа режете фини ивици.
Как да нарежете зеле на ренде тип мандолина?
Този вид ренде е изключително полезно, с което ще нарежете всякакви плодове и зеленчуци за нула време и с перфектната форма. Въпреки това не бива да забравяме, че трябва да пазите пръстите си, тъй като ножът на рендето е много остър.
За да ви е по-лесно, нарежете четвъртините на по-малки парчета. Ако имате предпазител за пръстите, сложете го. Дръжте здраво дръжката на мандолината и плъзнете зелето внимателно нагоре-надолу върху острието ѝ. Когато стигнете до края на парчето зеле, продължете да го режете с ножа на ръка. Така ще предотвратите възможно порязване.