Напоследък все по-често се чуват непознати за нашите географски ширини кулинарни изрази, за които не трябва да крием любопитството си. Сред тях е и ястието, носещо оригиналното име Surf & Turf.
Ще започнем оттам, че то съчетава на пръв поглед неподхождащи си продукти, в частност морски дарове и месо, но го прави по такъв начин, че накрая в чинията блесва феерия от най-доброто, което ни дават земята и морето.
Ястието комбинира в себе си качествено червено месо със задушени, печени на скара или панирани омар, различни видове скариди, калмари и миди. Сърф енд търфът е особено популярен в стек баровете в САЩ и Канада, но се предлага и в по-традиционните британски и ирландски пъбове. В Австралия ястието се среща и под наименованието Reef & Beef.
Между 60-е и 70-е години на миналия век сърф едн търфът е символ на достъпна европейска кухня от средната класа на населението в Америка. Въпреки че кулинарните специалисти никога не са го смятали за гурме храна, ястието от месо и морски дарове служи за вдъхновение на някои шеф готвачи, които го преработват и превръщат в значима част от изисканата съвременна кухня.
Произходът на ястието не е особено ясен. Първият публикуван запис на рецепта за сърф енд търф е през 1966 г. в реклама, даваща гласност на ресторант в американския щат Масачузец. То е част от седем-степенно меню, което тогава е на скромната цена от 4.95 долара, включващо напитките. Преди това изразът surf&turf обаче се използва в по-общ смисъл, като обобщава продуктите, които могат да се използват както на плажа, така и на тревата, казано буквално.
Не е необходимо да сте майстор готвач, за да приготвите пет-звезден сърф енд търф у дома. Ястието не изисква сложна техника и се готви сравнително бързо, което го прави подходящо за вечеря с приятели в делнична вечер, а защо не и при специален повод. Вкусната гарнитура също никога не е излишна.