Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пълният потенциал на готварския нож се крие в захвата


Може да имате страхотен кухненски нож, но ако не го държите правилно, губите голяма част от потенциала, който крие. Правилният захват е възможно да изглежда като нещо крайно незначително, но всъщност има огромно значение как контролирате ножа с ръката си, което прави работата с него по-лесна и безопасна.

Нека видим как да подобрите техниката си на рязане, за да се превърнете в истински професионалист.

Анатомия на готварския нож

На първо място, начинът, по който държите ножа е важен, защото така ще предпазите пръстите си от порязване. Освен това ръката ви няма да се уморява, ако се налага да приготвяте заготовката от продукти за няколко ястия. Не на последно място поставяме и прецизността, с която ще оформяте равни по големина кубчета или резени.

Има два стандартни начина за хващане на ножа. Единият е да обхванете дръжката с цялата длан и пръстите си, а другият - да поставите опънат палеца и свит показалеца си върху двете страни на острието.

Първият начин е определян като универсален. Той ви дава повече контрол и в същото време ви предпазва от евентуално нараняване. В кулинарните академии този захват се използва за обучаване на начинаещи готвачи. Също така може да е по-удобен за хора с малки длани.

Как да наточите ефективно ножовете у дома

Вторият начин е предпочитан от професионалните готвачи, тъй като дава повече свобода на ръката. Така имате малко повече контрол върху острието на ножа и лесно ще преминавате от една дейност към друга - ситно рязане, за което е нужна частта на острието, което е по-близо до дръжката, или почистване на месо, за чиято цел ще използвате по-скоро върха на ножа.

Който и начин да изберете, няма да сгрешите. Най-важно от всичко е да излезете цели от кухнята. Нито един пръст не заслужава да падне в жертва на кулинарния ентусиазъм, нали?

Дайте оценка:

Тагове: лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче