Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да наточите ефективно ножовете у дома

И да режете с тях като истински професионалист

За професионалния готвач острият нож е едно от нещата, които могат да му донесат истинска радост в кухнята и обратното - недобре наточеното острие би довело до опънати нерви и потенциална опасност от нараняване.

Ето защо, независимо дали имате колекция от изискани ножове или един-два, вършещи прилична работа, от решаващо значение е да ги поддържате остри и да ги точите редовно.

Каква е обаче причината, за да стане едно острие тъпо?

Най-просто казано, на микроскопично ниво острието на ножа има назъбвания, които придават режещата способност на острието. С времето и употребата те намаляват, докато не изчезнат напълно. Така ножът става тъп.

Лесен тест, с който може да проверите до каква степен е наложащо да прибегнете към точило, е да се опитате да отрежете домат. Това трябва да става с лекота и без почти никакъв натиск. Употребите ли сила, време е за следващата стъпка.

На пазара днес съществуват най-различни уреди за наточване на ножове. Голяма част от тях са твърде неефективни, за които не си струва да давате парите си. Най-сигурният начин да достигнете до безупречен краен резултат е добре познатия и позабравен точиларски камък.

Брустът е използван за заточване на остриета в продължение на векове, но до ден днешен той си остава и най-надежден дори за домашна употреба. Разнообразието от видовете му са много, затова добър универсален негов вариант би свършил чудесна работа за всички ножове у дома.

Преди да използвате бруста накиснете го за 15 мин. във вода. При този метод на точене е най-важна техниката и какъв ще бъде ъгълът на острието върху камъка. Хванете ножа с водещата си ръка (ако сте левичар, това ще е вашата лява ръка) и го поставете на бруста в хоризонтално положение, така че металната му част да легне плътно върху него. Сложете показалеца, средния и безименния си пръст на другата ръка върху половината острие, в горната му част. От тази позиция, с лек натиск започнете да движите ножа дъгообразно в двете посоки - нагоре и надолу. Направете го няколко пъти, след което повторете същото нещо като обърнете острието и смените ръцете.

Не забравяйте през цялото време да държите острието мокро. Важен елемент, с който да завършите процедурата е полиращ камък. Той ще изглади ръбчетата и малките несъвършенства от процеса на точенето.

Всички ножове ще се изтъпят с времето, това е неизбежно, но има няколко неща, чрез които да предотвратите да се случи бързо.

Измийте ножа веднага след употреба и го подсушете с кърпа преди да го приберете в кухненския шкаф. Оставянето му за дълго време в мивката, потопен във вода, е сигурен начин да се простите с остротата на острието в съвсем скоро време.

Дайте оценка: