Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шест причини, поради които ножовете ви се изтъпяват по-бързо

Какво не бива да правите


Колкото и да не ви се иска, ножовете не могат да останат толкова остри, колкото в момента, когато сте ги купили от магазина. Шепа ежедневни навици обаче са способни с лекота да ускорят процеса на изтъпяването им, дори да не го осъзнавате.

Нека видим кои са те.

Режете на неподходяща повърхност

Ако използвате ножовете си върху стъкло и камък, като мраморна дъска за рязане или гранитен плот, така гарантирано ще изтъпите острието им. Затова не изневерявайте на изпитаните дървени и пластмасови дъски.

Използвате ножа за помощно средство

Плъзгането му по дъската за рязане, когато искате да съберете на купчинка нарязаните върху нея продукти, изглежда като добра идея, но всъщност не е. Това действие бързо ще изтъпи острието. За целта използвайте шпатула за тесто, която ще откриете както изработена от метал, така и от пластмаса. Широката ѝ повърхност дори ще улесни задачата ви, събирайки цялото количество нарязан продукт с едно движение.

Режете животински кокали

Не че не е невъзможно, дори напротив. Добре наточеният нож е способен да се справи с всякакви предизвикателства в кухнята, но кокалите ще съкратят живота на острието изключително бързо. Инвестирайте в специален нож за месо, за да спестите усилия и нерви.

Слагате ножовете в съдомиялната

Сигурно ще се изненадате за колко кухненски пособия е противопоказно да бъдат мити в миялната машина. Ножовете също влизат в списъка. Силното налягане на водата кара приборите да се движат и удрят едни в други. Това е причината остриетата да се изтъпяват по-бързо. Също така, абразивните и по-агресивни препарати могат да доведат до корозия на метала.

Съхранявате ножовете си в чекмеджето при други кухненски прибори

Тук казусът е почти същият като при миялната машина. Всяко отваряне и затваряне на чекмеджето е възможно с времето да причини щети на острието. Идеалното решение в този случай е блок за ножове, където те ще са в безопасност.

Използвате кухненските ножове за други цели

От рязане на кутии до оголване на кабели - тези два примера са типични за това, което имаме предвид. Когато не използвате кухненския нож по предназначение, това е сигурният и най-бърз път да се сбогувате с неговото добре наточено острие. Затова не посягайте към него, ако нямате намерение да режете чушки или други хранителни продукти.

Дайте оценка:

Тагове: нож

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче