Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Джинджифилът, лъжицата и ножът – как да обелите и накълцате полезния корен

Никога не е трудно, ако следвате няколко лесни насоки


Ако обичате да готвите с пресен джинджифил, използвате го да си правите напитки като чай например, със сигурност сте изпитвали затруднения при обелването на кората му. Всъщност, наистина ли трябва да белим този пълен с полезни вещества корен, и ако да, кой е най-лесният начин да го направим? Нека видим.

В сурово състояние джинджифилът спада към зеленчуците, но когато е изсушен и смлян на прах, той се превръща в подправка. Неговата неправилна форма е причината да се затрудняваме при работата с него, независимо какви са намеренията ни.

Сега може би ще ви изненадаме, но не е нужно да белите джинджифила. Кората му е изключително тънка и е напълно годна за консумация. Тъй като неизбежно ще нарежете, смелите или настържете зеленчука, няма начин да усетите разлика във вкуса му, ако е обелен или не. Но предпочитате ли да махнете кората му, ето как да го направите лесно.

Лъжицата

Пригответе си лъжица. Да, лъжица, по възможност чаена. С нейна помощ без да се усетите ще изстържете външната обвивка на джинджифила, като ще достигнете дори до най-недостъпните на пръв поглед места. Отрежете парчето, което ще ви е нужно в момента, и прокарайте лъжицата от единия до другия му край.

Същото нещо бихте могли да направите и с малък остър нож, но в този случай рискувате да отрежете голямо количество от вътрешната част на корена.

Ако пък изберете ножа пред лъжицата, не изхвърляйте остатъците. С тях по-късно може да си приготвите вкусен джинджифилов чай.

Тънки филийки, кълцане, ситно ренде

След като вече имате обелено парче, е време да видим как то да бъде въведено в приличен вид, подходящ за готвене.

За да избегнете появата на влакна в храната, нарежете джинджифила на тънки филийки откъм късата му част. Може това да е напълно достатъчно за рецептата, която ще изпълните, но в случай, че искате да стигнете по-далеч в уменията си с ножа, нарежете зеленчука на жулиени, като сложите няколко от тези филийки една върху друга. Направите ли още една крачка напред, ще се сдобиете със ситно накълцан джинджифил, ако съберете лентичките и ги нарежете напречно.

Разбира се, някои рецепти ще ви улеснят, като изискат от вас да избегнете ножа и вместо него да използвате ситно ренде или такова, предназначено специално за джинджифил. В случая, замислете се дали е необходимо изобщо да го белите, след като кората му не е вредна за здравето.

Пресният джинджифил и хладилникът

Пресният джинджифил не е особено устойчив на дълго съхранение. Приберете ли го в хладилника неопакован, той ще започне бързо да се сбръчква. Сложите ли го обаче в найлонов плик, съдбата няма да е много по-благосклонна към него и по кората му ще започне бързо да се появява мухъл.

Джинджифилът няма нищо против да е на по-студено място от хладилника. Може да приберете в кутия или плик с цип както целия корен, така и разделена на парчета и наситнена негова част, и да го съхранявате в камерата. Според някои готвачи така се улеснява и обелването му след това.

Формичката за лед също би могла да се използва за съхранение. Настържете предварително желаното количество джинджифил и напълнете всяка кутийка с него. Така винаги, когато ви е нужно, ще имате точната доза здраве за ястията си.

Дайте оценка:

Тагове: джинджифил

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче