Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да режем лук без сълзи

Преборете защитния механизъм на любимия зеленчук с няколко прости съвета


Каквото и да сготвим вкъщи, почти няма как поне веднъж на ден да ни се наложи да нарежем глава или повече лук. Изпаренията, които той отделя обаче, не са приятни за никого и често ни карат да плачем и то без никакъв повод. Някои хора режат зеленчука като си правят почивки, а други пък захапват филия. Но последният метод рядко помага, така че ето няколко по-полезни съвета за справяне с този проблем.

Снимка: iStock by Getty Images

При разрязването на лука ние неминуемо нарушаваме структурата на неговите клетки и заради това той отделя вещество, което на няколко пъти се свързва с различни видове ензими. По този начин се изпарява газ, който навлиза в слоя влага, покриващ очите ни и ги кара да сълзят.

Затова, едно от най-важните условия е да използваме възможно най-острия и заточен нож, който имаме. Така ще засегнем минимален брой от клетките в сърцевината на лука и е възможно сълзите даже да ни се разминат.

Много готвачи обичат и да палят свещи и ароматни пръчки, защото се твърди, че те отнемат от миризмата на зеленчука. Други използват силен вентилатор. Странно решение, но с добър ефект. Уредът трябва да е така поставен, че когато работим на кухненския плот, той да издухва въздуха встрани от нас (а не в лицето ни например).

Ако намокрим ножа, с който боравим, също ще постигнем положителен резултат. Някои даже режат самия лук на пусната чешма или пък извършват процедурата в купа вода. Длъжни сме да предупредим обаче, че последният метод носи риск от лесно порязване, така че ако мислите да го изпробвате, бъдете много внимателни.

Препоръчва се и съхранението на зеленчука в хладилник за около 30 мин. преди да го използвате. Макар и тази практика да не елиминира напълно проблема със сълзите, тя значително ще намали количеството от отделеното във въздуха "сълзотворно" вещество.

Ако пък не се притесняваме много-много от нелепия външен вид, който ще добием, можем да прибегнем и към един друг метод - защитни очила на главата и памук в ноздрите. Всеки вид очила, които са плътно затворени - като тези за плуване или гмуркане, със сигурност ще ни предпазят.

Нож на майстора Senso - 21см.

Ултра лек и изключително остър

 

Дайте оценка:

Тагове: лук червен лук зелен лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче