Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Коя е храната, която трябва да ядете най-малко два пъти седмично

Тя ще ви държи сити и енергични за по-дълго време


Може да включите здравословни храни в ежедневното си хранене по-лесно, отколкото си мислите. Нужни са само няколко малки стъпки и знание как да ги приготвяте по разнообразен начин, за да изпитате истинска наслада от храната.

В забързаното ежедневие все по-често прибягваме към преработените храни. Мисълта, че по този начин ще задоволим бързо глада си и така ще продължим да тичаме по многобройните задачи е повече от грешна. Хранейки се по този начин, тялото не успява да усвои никакви полезни вещества, които да ни направят енергични за дълго време. Бързите въглехидрати и многото захари дори могат да подействат по обратния начин и съвсем скоро, след като сме се нахранили, да почувстваме умора и нужда от още храна.

Експертите, базиращи се на проучвания, са на същото мнение, че в днешно време не се консумират достатъчно полезни храни, които да укрепват и подсилват тялото. Когато включим обаче само няколко продукта в седмичното си меню, ще успеем да намалим вредният ефект от преработените храни и така да се погрижим за здравето си.

Един от тях са бобовите култури.

Снимка: iStock by Getty Images

Те заемат изключително важно място сред храните от растителния свят. Изключителното им разнообразие ще улесни избора ви как да ги похапвате поне два пъти седмично, при това без да ви омръзват. Различните видове боб, зелена соя, леща, нахут са само част от представителите на бобовите култури, които ще разкрият пред вас неограничен потенциал от начини как да ги приготвяте.

Благодарение на тях ще се сдобиете с достатъчно количество протеини, които ще захранят мускулите ви и ще ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време. Бобовите култури са неизменен участник в храненето на веганите и вегетарианците.

Снимка: iStock by Getty Images

Освен на протеини, варивата са отличен източник на фибри. Те гарантират правилната работа на ханосмилателната система и намаляват риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Приготвяйте ги на яхнии, супи и салати. Комбинирайте ги с различни зеленчуци и овкусявайте с дресинги по ваш вкус. Също така, те си вървят добре с пресни билки, зелени подправки и всякакви видове зеленолистни. Хумусът също е разнообразен вариант за използване на бобовите култури. Намазан на филийка той бързо ще задоволи глада ви и ще ви държи сити и в готовност да се справяте с лекота с ежедневните задачи.

А сега ето и няколко разнообразни предложения за рецепти, с които да похапвате по-често варива.

Дайте оценка:

Тагове: боб нахут леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче