Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пикантна яхния с нахут

Сервирайте с пухкав марокански кус-кус

20’ Подготовка
40’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 с.л. олио
  • 2 глави лук (320гр), нарязани на ситно
  • 2 зелени чушки, почистени от семките и нарязани на кубчета
  • 2 ч.л. лют червен пипер на прах
  • 1 с.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 500 мл доматено пюре
  • 2 х 400 г консерви нахут
  • 2 с.л. зеленчуков вегета
  • 40 г златни стафиди
  • Сокът от ½ лимон и 2 ч.л. ситно нарязана кора от лимон
  • 350 г карфиол, накъсан на розички
  • Няколко стръка магданоз, нарязани на ситно
  • 140 г марокански кус-кус
  • 40 г печени бадеми, смлени

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте олиото в голям тиган с капак на среден огън и запържете лука до златисто за 10 минути, като разбърквате често. Прибавете чушките и гответе още 5 минути.
  2. Добавете чилито на прах, кориандъра и кимиона, разбъркайте за кратко, след това сложете доматите и нахута заедно с течността от консервите.
  3. Сипете вегетата, стафидите и лимоновата кора, след това добавете карфиола. Покрийте с капак и оставете да къкри на среден огън за 15-20 минути, докато карфиолът омекне. Разбъркайте половината магданоз.
  4. През това време сложете кускуса в топлоустойчива купа и го залейте със 175 мл вряла вода. Сипете лимоновия сок, след това покрийте и оставете да престои около 10 минути, докато кускусът поеме течността и омекне. Накрая прибавете и смлените бадеми, заедно с по-голямата част от останалия магданоз.
  5. Разпределете половината кус-кус в чинии, а отгоре сложете от яхнията с нахут и поръсете с магданоз.
  6. Може да съхранявате яхнията в хладилник до 3 дни.

Дайте оценка:

Тагове: кориандър олио лук магданоз стафиди лимон чушки бадеми доматено пюре карфиол кимион лют пипер нахут