Необходими продукти:
- 1 с.л. олио
- 2 глави лук (320гр), нарязани на ситно
- 2 зелени чушки, почистени от семките и нарязани на кубчета
- 2 ч.л. лют червен пипер на прах
- 1 с.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. смлян кимион
- 500 мл доматено пюре
- 2 х 400 г консерви нахут
- 2 с.л. зеленчуков вегета
- 40 г златни стафиди
- Сокът от ½ лимон и 2 ч.л. ситно нарязана кора от лимон
- 350 г карфиол, накъсан на розички
- Няколко стръка магданоз, нарязани на ситно
- 140 г марокански кус-кус
- 40 г печени бадеми, смлени
Начин на приготвяне:
- Загрейте олиото в голям тиган с капак на среден огън и запържете лука до златисто за 10 минути, като разбърквате често. Прибавете чушките и гответе още 5 минути.
- Добавете чилито на прах, кориандъра и кимиона, разбъркайте за кратко, след това сложете доматите и нахута заедно с течността от консервите.
- Сипете вегетата, стафидите и лимоновата кора, след това добавете карфиола. Покрийте с капак и оставете да къкри на среден огън за 15-20 минути, докато карфиолът омекне. Разбъркайте половината магданоз.
- През това време сложете кускуса в топлоустойчива купа и го залейте със 175 мл вряла вода. Сипете лимоновия сок, след това покрийте и оставете да престои около 10 минути, докато кускусът поеме течността и омекне. Накрая прибавете и смлените бадеми, заедно с по-голямата част от останалия магданоз.
- Разпределете половината кус-кус в чинии, а отгоре сложете от яхнията с нахут и поръсете с магданоз.
- Може да съхранявате яхнията в хладилник до 3 дни.
ИЗБРАНО