Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън, нарязани на едро
- 1 червено или зелено чили, нарязано на едро (по желание)
- 1 морков, обелен и нарязан на едро
- Парче джинджифил колкото палец, обелено и нарязано на ситно
- 1 ч.л. олио
- 1 и ½ с.л. къри паста
- 400 г консервирана леща
- 220 мл кокосово мляко
- Няколко стръка пресен кориандър, нарязани на едро
- 200 г замразен грах
- Кисело мляко за сервиране
Начин на приготвяне:
- Сложете чилито, лука, чесъна, моркова и джинджифила в кухненски робот или чопър и разбийте до гладка паста.
- Загрейте олиото в средно голяма тенджера на среден огън и гответе зеленчуковата паста, която преди малко приготвихте, за 3-4 мин., докато освободи ароматите си и започне да омеква. Добавете къри пастата и гответе още 1 мин., след което сложете лещата и разбъркайте, за да се смесят.
- Налейте кокосовото мляко и 150 мл вода и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри 10 мин., докато се сгъсти и ястието стане кремообразно. В последните 5 мин. добавете и граха. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
- Поръсете по-голямата част от кориандъра в кърито и разбъркайте. Другата част оставете за сервиране.
- Поднесете ястието върху канапе от сварен басмати ориз и с лъжичка кисело мляко.
ИЗБРАНО