Необходими продукти:
- 400 г нахут от консерва, изцеден от водата
- Кората от 1 лимон, плюс сокът от половината
- 1 ч.л. смлян кимион
- Малка връзка кориандър, накълцана
- 1 яйце
- 1 с.л. зехтин
- 100 г хлебни трохи от пресен хляб
- 1 средно голяма глава червен лук, половината наситнена, а другата половина нарязана на полумесеци
- 4 питки за бургери
- 1 голям домат, нарязан на филийки
- ½ краставица, нарязана на филийки
- Чили сос или друг по желание
Начин на приготвяне:
- В кухненски робот или чопър смелете нахута, лимоновата кора, лимоновия сок, половината кориандър, яйцето и кимиона, овкусете със сол.
- Сместа се премества в купа и се смесва с 80 г от хлебните трохи и нарязания на кубчета лук.
- Оформят се четири кюфтета, минават се през останалите хлебни трохи и от двете страни, след което се охлаждат за поне 10 мин.
- Зехтинът се загрява в тиган. В него се изпържват бургерите на средна степен на котлона за 4 мин. от всяка страна.
- За да се сглобят бургерите, питките се разрязват на две половини. Във всяка се слага по резен домат, няколко резена червен лук и краставица, няколко пръски от чили соса и останалия кориандър.
- Сервират се топли, като към тях може да се прибави гарнитура от прясна салата или пържени картофки.
ИЗБРАНО