Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си приготвите невъобразимо вкусна торта с шоколадов ганаш

Запретнете ръкави и се развихрете

Правенето на торти е истинско изкуство. Това е онзи момент, когато оставате насаме в кухнята и развихряте творческия си потенциал.Advertisement

Много любители кулинари не се осмеляват да прибегнат към малко по-дълбоките води на сладкарството, тъй като то изисква особена прецизност. За сътворяването на някои сладки неща е необходима хирургическа прецизност, точно око и верен кантар, които не всеки притежава (или поне не трите в комплект).

Нивото ви на готвене обаче не бива да е токова високо, за да приготвите ефектна торта, с която да се изявите и да зарадвате най-близките си хора. А имате ли подръка най-необходимите кухненски пособия, ще улесните безкрайно всяка стъпка от правенето дори на малко по-сложни торти.

Обичате ли шоколад? А меренг? А какво ли ще е да ги съчетаем?

Нека видим как да приготвите торта с шоколадов ганаш и невероятно пухкав маслен крем с меренг. Декорацията оставяме на вас.

И така, да започваме.

Намажете с масло три кръгли форми за торта с диаметър 20 см и ги постелете с хартия за печене, след което загрейте фурната на 190 градуса.

Ринг за торта от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg

Кръгъл ринг за торта с регулиране Tondo Clip

 

Разбийте с миксер 340 г масло на стайна температура с 340 г кафява захар, докато се получи гладка смес. Сложете едно по едно 6 големи яйца като продължавате да бъркате с миксера. Накрая добавете 1 ч.л. ванилов екстракт.

Тръстикова захар на кристали от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

БИО Тръстикова захар на кристали кафява Д-р Кескин, 500гр

 

Постепенно прибавяйте към сместа 340 г самонабухващо брашно, което предварително сте пресяли и смесили с 1 ч.л. бакпулвер. Накрая сипете 2 с.л. прясно мляко.

Разпределете тестото за блатовете в трите форми. Изпечете ги за 20 мин. до златисто. Може да проверите дали са готови с клечка за зъби или дървено шишче. Забодете в средата на блата и ако клечката излезе чиста, извадете формите от фурната.

Оставете блатовете да се охладят за 10 мин., след което ги извадете от формите и ги преместете върху решетка, за да изстинат напълно.

Нож за отделяне на торти и сладкиши от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg

Нож за отделяне на торти и сладкиши Tondo

 

През това време направете шоколадовия меренг. Отделете белтъците от три големи яйца и ги сложете в огнеопорна купа заедно с 225 г кафява захар върху тенджера с леко вряща вода. Уверете се, че купата не докосва водата. Бъркайте с телена бъркалка 3-4 минути, докато захарта се разтвори. След което, с помощта на миксер на средна степен, разбъркайте белтъците до получаването на гъст меренг.

Постепенно прибавете 300 г меко масло, нарязано на кубчета, към меренга. Бъркайте внимателно за 5 мин., докато белтъците поемат маслото и стане пухкав крем.

Шпатула за кремове и тесто от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg

Gefu Шпатула за кремове и тесто “CREMOSO“

 

Вече можем да започнем със сглабянето на тортата. Сложете единия от блатовете върху поставка за торта или голяма чиния. Отгоре го намажете с няколко лъжици от масления крем и го разпределете равномерно. Повторете същото със следващия блат. Отгоре поставете последния.

Намажете цялата торта с тънък слой от масления меренг, така че да се покрият всички страни и я оставете в хладилника да стегне за 45 мин.

Шпатула за торти от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

ZYLISS Шпатула за торта

 

Финално нанесете още един слой от меренга върху цялата повърхност на тортата с помощта на шпатула. Не бива слоят да е дебел, така че ако кремът е много, отстранете го внимателно чрез заглаждане. Отново приберете тортата в хладилника за най-малко 45 мин. до 1 час.

Докато чакате да се охлади, пригответе ганаша. Начупете 100 г черен шоколад в купа, а на котлона загрейте 75 мл сметана с висока масленост, докато заври. Изсипете я върху шоколада и оставете така, за да се разтопи. Това ще отнеме около 5-10 мин.

Черен шоколад от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Шоколад Трапа без захар 80 процента какао 80 гр.

 

След като разбъркате двете съставки трябва да получите гладък ганаш. Оставете го настрани, защото трябва да се охлади. Искаме да е течен, но не прекалено.

Съд за разтапяне на шоколад от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg

Gefu Съд за разтопяване на водна баня Melto

 

Вземете лъжица и внимателно полейте горната част на тортата с ганаша, като го оставите да се разтече по страните ѝ. Може да го направите само на половината или на цялата торта. Вие изберете как да изглежда. Оставете ганаша да стегне за 10 мин.

Накрая, сложете останалия маслен меренг в пош и направете декорация по ваш избор. Може да използвате натрошени шоколадови бисквити, ядливи цветя, ядки и всичко друго, каквото роди въображението ви.

Шприц от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Jamie Oliver Сладкарски шприц с 5 бр. накрайници - цвят атлантическо зелено

 

Споделете тази приказна торта с любими хора и не забравяйте, че не винаги е необходим специален повод, за да го направите. 

Сервирайте прецизно нарязаните парчета с лопатка за сладкиши.

Лопатка за сладкиши от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Philippi Лопатка за торта

 

И накрая, но не на последно място по важност, съхранявайте тортата в кутия в хладилника. Така ще предотвратите изсъхването ѝ, както и ще запазите зашеметяващия ѝ външен вид и вкус за по-дълго време.

Кутия за торти от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

KELA Кутия за торта Deli

 

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Дайте оценка:

Тагове: торта яйца ванилия черен шоколад бяло брашно кафява захар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче