Правенето на торти е истинско изкуство. Това е онзи момент, когато оставате насаме в кухнята и развихряте творческия си потенциал.
Много любители кулинари не се осмеляват да прибегнат към малко по-дълбоките води на сладкарството, тъй като то изисква особена прецизност. За сътворяването на някои сладки неща е необходима хирургическа прецизност, точно око и верен кантар, които не всеки притежава (или поне не трите в комплект).
Нивото ви на готвене обаче не бива да е токова високо, за да приготвите ефектна торта, с която да се изявите и да зарадвате най-близките си хора. А имате ли подръка най-необходимите кухненски пособия, ще улесните безкрайно всяка стъпка от правенето дори на малко по-сложни торти.
Обичате ли шоколад? А меренг? А какво ли ще е да ги съчетаем?
Нека видим как да приготвите торта с шоколадов ганаш и невероятно пухкав маслен крем с меренг. Декорацията оставяме на вас.
И така, да започваме.
Намажете с масло три кръгли форми за торта с диаметър 20 см и ги постелете с хартия за печене, след което загрейте фурната на 190 градуса.
Ринг за торта от Market.dir.bg
Разбийте с миксер 340 г масло на стайна температура с 340 г кафява захар, докато се получи гладка смес. Сложете едно по едно 6 големи яйца като продължавате да бъркате с миксера. Накрая добавете 1 ч.л. ванилов екстракт.
Тръстикова захар на кристали от Market.dir.bg
Постепенно прибавяйте към сместа 340 г самонабухващо брашно, което предварително сте пресяли и смесили с 1 ч.л. бакпулвер. Накрая сипете 2 с.л. прясно мляко.
Разпределете тестото за блатовете в трите форми. Изпечете ги за 20 мин. до златисто. Може да проверите дали са готови с клечка за зъби или дървено шишче. Забодете в средата на блата и ако клечката излезе чиста, извадете формите от фурната.
Оставете блатовете да се охладят за 10 мин., след което ги извадете от формите и ги преместете върху решетка, за да изстинат напълно.
Нож за отделяне на торти и сладкиши от Market.dir.bg
През това време направете шоколадовия меренг. Отделете белтъците от три големи яйца и ги сложете в огнеопорна купа заедно с 225 г кафява захар върху тенджера с леко вряща вода. Уверете се, че купата не докосва водата. Бъркайте с телена бъркалка 3-4 минути, докато захарта се разтвори. След което, с помощта на миксер на средна степен, разбъркайте белтъците до получаването на гъст меренг.
Постепенно прибавете 300 г меко масло, нарязано на кубчета, към меренга. Бъркайте внимателно за 5 мин., докато белтъците поемат маслото и стане пухкав крем.
Шпатула за кремове и тесто от Market.dir.bg
Вече можем да започнем със сглабянето на тортата. Сложете единия от блатовете върху поставка за торта или голяма чиния. Отгоре го намажете с няколко лъжици от масления крем и го разпределете равномерно. Повторете същото със следващия блат. Отгоре поставете последния.
Намажете цялата торта с тънък слой от масления меренг, така че да се покрият всички страни и я оставете в хладилника да стегне за 45 мин.
Шпатула за торти от Market.dir.bg
Финално нанесете още един слой от меренга върху цялата повърхност на тортата с помощта на шпатула. Не бива слоят да е дебел, така че ако кремът е много, отстранете го внимателно чрез заглаждане. Отново приберете тортата в хладилника за най-малко 45 мин. до 1 час.
Докато чакате да се охлади, пригответе ганаша. Начупете 100 г черен шоколад в купа, а на котлона загрейте 75 мл сметана с висока масленост, докато заври. Изсипете я върху шоколада и оставете така, за да се разтопи. Това ще отнеме около 5-10 мин.
Черен шоколад от Market.dir.bg
След като разбъркате двете съставки трябва да получите гладък ганаш. Оставете го настрани, защото трябва да се охлади. Искаме да е течен, но не прекалено.
Съд за разтапяне на шоколад от Market.dir.bg
Вземете лъжица и внимателно полейте горната част на тортата с ганаша, като го оставите да се разтече по страните ѝ. Може да го направите само на половината или на цялата торта. Вие изберете как да изглежда. Оставете ганаша да стегне за 10 мин.
Накрая, сложете останалия маслен меренг в пош и направете декорация по ваш избор. Може да използвате натрошени шоколадови бисквити, ядливи цветя, ядки и всичко друго, каквото роди въображението ви.
Споделете тази приказна торта с любими хора и не забравяйте, че не винаги е необходим специален повод, за да го направите.
Сервирайте прецизно нарязаните парчета с лопатка за сладкиши.
Лопатка за сладкиши от Market.dir.bg
И накрая, но не на последно място по важност, съхранявайте тортата в кутия в хладилника. Така ще предотвратите изсъхването ѝ, както и ще запазите зашеметяващия ѝ външен вид и вкус за по-дълго време.
Кутия за торти от Market.dir.bg
В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.