Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Pots de crème au chocolat: Разкош по френски

Десертът се сервира охладен и в съда, в който е изпечен.

20’ Подготовка
55’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Pots de crème е френски десерт, измислен през XVII в. Буквалният му превод би могъл да бъде "чашки с крем", като се има предвид, че първоначално самият крем се е готвел в красиво украсени порцеланови чаши. В наши дни обаче тази функция обикновено изпълняват огнеупорните керамични купички.

Десертът се сервира охладен и в съда, в който е изпечен. Отгоре бива украсен с бита сметана.

За да получи кремът нужната гъстота, на помощ идват жълтъците. Броят им варира според рецептата, като някъде е възможно да срещнете в комбинация цяло яйце и няколко жълтъка.

Pots de crème au chocolat пък е вариация на десерта, но с добавен към него шоколад. Именно такава рецепта ще ви покажем днес - с еспресо на прах, което засилва вкуса на черния шоколад, без да му придава вкус на кафе. Десертът е лесен за изпълнение, но достатъчно атрактивен, за да впечатлите гостите си след вечеря.

Необходими продукти:

  • 450 г сметана
  • 1 ч.л. кафе
  • 114 г черен шоколад, нарязан на ситно
  • 4 големи жълтъка
  • 2 с.л. захар
  • 1 щипка сол
  • Бита сметана за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Поставете решетката на фурната на средна степен. Загрейте я на 160 градуса.
  2. Сложете 6 огнеупорни чашки (около 120 мл всяка) в тава за печене.
  3. Разбийте сметаната в тенджера заедно с кафето на средна степен на котлона и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, около 10 мин.
  4. След като течността заври, свалете съда от котлона и добавете в нея нарязания шоколад. Оставете го да престои една минута и с помощта на телена бъркалка го смесете със сметаната, докато не стане напълно гладка и еднородна смес.
  5. В отделна купа разбийте жълтъците, захарта и солта.
  6. Разбивайки, изсипете част от горещия шоколад в сместа с жълтъците. Направете това няколко пъти, докато изсипете 1/3 от шоколадовата течност при яйцата.
  7. Тази смес изсипете при останалата шоколадова в тенджерата. Разбъркайте добре.
  8. Прецедете крема през фина цедка, най-добре в мерителна чаша, за да се отстранят всички възможни бучки.
  9. Напълнете чашките с крем, но не до горе. Оставете около 6 мм незапълнено пространство.
  10. Напълнете тавата с гореща вода, която да достига до средата на чашките и покрийте съда с фолио.
  11. Печете кремчетата между 35 и 45 мин.
  12. След като ги извадите от фурната, оставете ги да си починат за 30 мин.
  13. Покрийте всяка чашка с фолио за свежо съхранение и ги приберете в хладилника за около 3 часа.
  14. Сложете супена лъжица разбита сметана, когато ги сервирате.

Дайте оценка:

Тагове: яйца бяла захар черен шоколад кафе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче