Pots de crème е френски десерт, измислен през XVII в. Буквалният му превод би могъл да бъде "чашки с крем", като се има предвид, че първоначално самият крем се е готвел в красиво украсени порцеланови чаши. В наши дни обаче тази функция обикновено изпълняват огнеупорните керамични купички.
Десертът се сервира охладен и в съда, в който е изпечен. Отгоре бива украсен с бита сметана.
За да получи кремът нужната гъстота, на помощ идват жълтъците. Броят им варира според рецептата, като някъде е възможно да срещнете в комбинация цяло яйце и няколко жълтъка.
Pots de crème au chocolat пък е вариация на десерта, но с добавен към него шоколад. Именно такава рецепта ще ви покажем днес - с еспресо на прах, което засилва вкуса на черния шоколад, без да му придава вкус на кафе. Десертът е лесен за изпълнение, но достатъчно атрактивен, за да впечатлите гостите си след вечеря.
Необходими продукти:
- 450 г сметана
- 1 ч.л. кафе
- 114 г черен шоколад, нарязан на ситно
- 4 големи жълтъка
- 2 с.л. захар
- 1 щипка сол
- Бита сметана за сервиране
Начин на приготвяне:
- Поставете решетката на фурната на средна степен. Загрейте я на 160 градуса.
- Сложете 6 огнеупорни чашки (около 120 мл всяка) в тава за печене.
- Разбийте сметаната в тенджера заедно с кафето на средна степен на котлона и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, около 10 мин.
- След като течността заври, свалете съда от котлона и добавете в нея нарязания шоколад. Оставете го да престои една минута и с помощта на телена бъркалка го смесете със сметаната, докато не стане напълно гладка и еднородна смес.
- В отделна купа разбийте жълтъците, захарта и солта.
- Разбивайки, изсипете част от горещия шоколад в сместа с жълтъците. Направете това няколко пъти, докато изсипете 1/3 от шоколадовата течност при яйцата.
- Тази смес изсипете при останалата шоколадова в тенджерата. Разбъркайте добре.
- Прецедете крема през фина цедка, най-добре в мерителна чаша, за да се отстранят всички възможни бучки.
- Напълнете чашките с крем, но не до горе. Оставете около 6 мм незапълнено пространство.
- Напълнете тавата с гореща вода, която да достига до средата на чашките и покрийте съда с фолио.
- Печете кремчетата между 35 и 45 мин.
- След като ги извадите от фурната, оставете ги да си починат за 30 мин.
- Покрийте всяка чашка с фолио за свежо съхранение и ги приберете в хладилника за около 3 часа.
- Сложете супена лъжица разбита сметана, когато ги сервирате.