Необходими продукти:
- 150 мл слънчогледово олио, плюс допълнително за намазняване на тигана
- 175 г самонабухващо брашно
- 2 с.л. какао на прах
- 1 ч.л. сода
- 150 г пудра захар
- 2 с.л. мед
- 2 големи яйца, леко разбити
- 150 мл полуобезмаслено мляко
За глазурата:
- 100 г масло
- 225 г пудра захар
- 40 г какао
- 2 с.л. прясно мляко или малко повече, ако е необходимо
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Намазнете с олио и покрийте с хартия за печене две форми за торта с диаметър 18 см.
- Пресейте брашното, какаото и содата в купа. Добавете пудрата захар и смесете всичко добре.
- Направете кладенче в средата и изсипете в него меда, яйцата, олиото и млякото. Разбийте добре с миксер до гладкост.
- Изсипете сместа в двете форми и печете за 25-30 мин., докато фъджовете не станат готови. Махнете ги от фурната и ги оставете да се охладят за 10 мин., преди да ги извадите върху решетка, за да се доохладят допълнително.
- Направете глазурата като разбиете маслото в купа, докато омекне. Постепенно към него прибавете пудрата захар и какаото на прах, който сте пресяли предварително. Добавете достатъчно прясно мляко, за да се получи гъста консистенция, лесна за размазване.
- Върху единия блат намажете слой от глазурата и поставете другия отгоре. С останалата глазура покрийте цялата торта.
- Оставете да се охлади и поднесете.