Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Древната спелта - защо е толкова полезна

И как да си приготвите домашен хляб с нея


Спелтата може да бъде наречена спокойно "зърнена реликва". Тя става все по-предпочитана сред пекарите, тъй като този вид пшеница е пълна с фибри и вкус. В търговската мрежа може да откриете спелта както на зърна, така и смляна на брашно.

Въпреки някои твърдения, че древната зърнена култура е една от най-старите, познати на човечеството, първите документални доказателства за съществуването на лимеца датират от петото хилядолетие пр.н.е. в днешна Грузия, Армения и Азербейджан.

Произходът на спелтата се свързва с ранното земеделие в Европа. Нейната история започва от Гърция, където се е смятало, че зърнената култура е дошла като дар от богинята Деметра, отговаряща за земеделието, плодородието и зараждащия се живот. Този вид древна пшеница е била основна храна на хората, живели в периода от Бронзовата епоха до Средновековието.

В наши дни на спелтата се гледа с голяма почит, тъй като има по-високо съдържание на протеини от обикновената пшеница. Освен това е носител на голямо количество минерали, витамини и фибри. В състава си има много глутен, но той е различен от онзи, който познаваме от белия хляб. Той е по-лесно разтворим във вода, което го прави по-лесно усвоим от храносмилателната система.

Снимка: Unsplash

Спелтата е изключително вкусна и може да я слагате във всяка рецепта, изискваща пълнозърнесто брашно. С нея стават чудесни печива, сред които мъфини, домашен хляб, гризини и др. В Нидерландия, Бавария и Белгия приготвят със спелта специален вид бира, а в Полша я слагат в някои марки водка.

Древното зърно има по-лек и сладък вкус от традиционната пълнозърнеста пшеница. Въпреки че нюансите във вкусовете са меки, ще усетите разликата, затова е добре първо да сте наясно с нея преди да замените изцяло бялото брашно със спелта.

Съхранявайте спелтата в сух и добре затворен съд на тъмно мясно или в хладилника.

Ако искате да си приготвите вкусен домашен хляб от тази древна зърнена култура, може да видите как в рецептата долу.

 

Дайте оценка:

Тагове: пълнозърнесто брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче