Необходими продукти:
За кваса:
- 80 г бяло брашно от спелта
- 10 г пълнозърнесто брашно от спелта
- 90 г хладка вода
- 1 щипка суха мая
За тестото:
- 160 г бяло брашно от спелта
- 20 г пълнозърнесто брашно от спелта
- 95 г хладка вода
- 5 г сол
- 1 щипка суха мая
Начин на приготвяне:
- Сложете съставките за кваса в съд с капак. Смесете ги добре, покрийте готовата каша и я оставете да ферментира на 18-21 градуса за 12-16 часа.
- Сложете продуктите за тестото в голяма купа, както и готовия квас. Разбъркайте добре всичко с дървена лъжица, докато стане еднородна смес и покрийте съда.
- След около 45 мин. извадете тестото от купата, внимателно го раздърпайте с ръце в кръгла форма, след което прегънете дясната му част до средата на кръга. Върнете го в купата и изчакайте отново 45 мин. Когато минат, извадете отново тестото и прегънете лявата му част към външния край на дясната. Трябва да се получи правоъгълна форма.
- След още 45 мин. прегънете горната част на тестото към средата, а след още 45 мин. - и долната.
- Когато свършат 45-е мин. от последното прегъване, пригответе дъска за рязане, която да поръсите добре с брашно.
- Поръсете също и плота с брашно, обърнете купата с тестото, така че то да падне леко върху плота. Хванете тестото с две ръце, като с пръстите си приберете всичките му краища към центъра на тестената топка. Оставете я на дъската за рязане и я покрийте с голяма купа, така че тя да не докосва тестото. Оставете за последно да втаса още 45 мин.
- Препоръчваме ви да изпечете хляба в чугунена тенджера. Нея обаче трябва да загреете предварително във фурната заедно с капака на 260 градуса за около 20 мин.
- След като изтекат пълните 45 мин. от последното втасване на тестото, махнете купата, с която сте го покрили, и внимателно го поставете в чугунената тенджера (извадете я от фурната с ръкавици, защото ще е много нагорещена).
- Покрийте тенджерата с алуминиево фолио и поставете капака отгоре.
- Върнете съда във фурната, печете 12 мин., след което махнете капака и фолиото. Допечете хляба до златистокафяво (за около още 12-15 мин.)