Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Домашен хляб от спелта

Да запретнем ръкави

20’ Подготовка
25’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

За кваса:

  • 80 г бяло брашно от спелта
  • 10 г пълнозърнесто брашно от спелта
  • 90 г хладка вода
  • 1 щипка суха мая

За тестото:

  • 160 г бяло брашно от спелта
  • 20 г пълнозърнесто брашно от спелта
  • 95 г хладка вода
  • 5 г сол
  • 1 щипка суха мая

Начин на приготвяне:

  1. Сложете съставките за кваса в съд с капак. Смесете ги добре, покрийте готовата каша и я оставете да ферментира на 18-21 градуса за 12-16 часа.
  2. Сложете продуктите за тестото в голяма купа, както и готовия квас. Разбъркайте добре всичко с дървена лъжица, докато стане еднородна смес и покрийте съда.
  3. След около 45 мин. извадете тестото от купата, внимателно го раздърпайте с ръце в кръгла форма, след което прегънете дясната му част до средата на кръга. Върнете го в купата и изчакайте отново 45 мин. Когато минат, извадете отново тестото и прегънете лявата му част към външния край на дясната. Трябва да се получи правоъгълна форма.
  4. След още 45 мин. прегънете горната част на тестото към средата, а след още 45 мин. - и долната.
  5. Когато свършат 45-е мин. от последното прегъване, пригответе дъска за рязане, която да поръсите добре с брашно.
  6. Поръсете също и плота с брашно, обърнете купата с тестото, така че то да падне леко върху плота. Хванете тестото с две ръце, като с пръстите си приберете всичките му краища към центъра на тестената топка. Оставете я на дъската за рязане и я покрийте с голяма купа, така че тя да не докосва тестото. Оставете за последно да втаса още 45 мин.
  7. Препоръчваме ви да изпечете хляба в чугунена тенджера. Нея обаче трябва да загреете предварително във фурната заедно с капака на 260 градуса за около 20 мин.
  8. KELA Тенджера с капак от чугун Calido - Ø 21 см

     

  9. След като изтекат пълните 45 мин. от последното втасване на тестото, махнете купата, с която сте го покрили, и внимателно го поставете в чугунената тенджера (извадете я от фурната с ръкавици, защото ще е много нагорещена).
  10. Покрийте тенджерата с алуминиево фолио и поставете капака отгоре.
  11. Върнете съда във фурната, печете 12 мин., след което махнете капака и фолиото. Допечете хляба до златистокафяво (за около още 12-15 мин.)

 

Дайте оценка:

Тагове: сол суха мая вода пълнозърнесто брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче