Необходими продукти:
- 1 кг бяло грозде
- 1 кг кафява захар
- Сокът и настърганата кора от 1 лимон
- 1 л вода
- 1/3 ч.л. канела
- 1/4 ч.л. ванилия
- 5-6 зрънца анасон (или 1 бр. звездовиден анасон)
- 10 зрънца черен пипер
Начин на приготвяне:
- Измийте гроздето и почистете зрънцата от семките. Можете да използвате шивашка игла.
- Водата се налива в една тенджера, добавя се захрта и всичко се слага на умерено висок огън да заври.
- Котлонът се намаля, вътре се изсипва гроздето и се продължава с варенето на бавен огън до сгъстяване на сиропа.
- Съдът се сваля от огъня и се оставя да почине 10-15 мин.
- Добавят се кората и сокът от лимон, канелата, ванилията и черният пипер. Сместа се разбърква.
- Тенджерата се връща на котлона и се пуска на силен огън, за да заври. Огънят се намаля и сладкото се оставя да покъкри за 2-3 мин.
- Сипват се 1-2 черпака в широка плоска чиния, за да може това количество да поизстине. То е готово за мазане на препечени филийки, палачинки или бухтички.
- Останалото все още горещо сладко се сипва в стерилизирани буркани, които се затварят с капачките и се обръщат надолу с главата. Оставят се на пълно да изстинат и се прибират на тъмно и хладно място.
Честито ви сладко!