Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За препечени филийки: Бързо сладко от грозде

Насладете се на това изкусително кулинарно бижу

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • 1 кг бяло грозде
  • 1 кг кафява захар
  • Сокът и настърганата кора от 1 лимон
  • 1 л вода
  • 1/3 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. ванилия
  • 5-6 зрънца анасон (или 1 бр. звездовиден анасон)
  • 10 зрънца черен пипер

Купете канистери и буркани

Никоя кухня не може без съдове за съхранение на разядки, домашно сладко, подправки и мариновани зеленчуци. Разгледайте нашата богата колекция от удобни и красиви канистери и буркани.

Начин на приготвяне:

  1. Измийте гроздето и почистете зрънцата от семките. Можете да използвате шивашка игла.
  2. Водата се налива в една тенджера, добавя се захрта и всичко се слага на умерено висок огън да заври.
  3. Котлонът се намаля, вътре се изсипва гроздето и се продължава с варенето на бавен огън до сгъстяване на сиропа.
  4. Съдът се сваля от огъня и се оставя да почине 10-15 мин.

  5. Добавят се кората и сокът от лимон, канелата, ванилията и черният пипер. Сместа се разбърква.
  6. Тенджерата се връща на котлона и се пуска на силен огън, за да заври. Огънят се намаля и сладкото се оставя да покъкри за 2-3 мин.
  7. Сипват се 1-2 черпака в широка плоска чиния, за да може това количество да поизстине. То е готово за мазане на препечени филийки, палачинки или бухтички.
  8. Останалото все още горещо сладко се сипва в стерилизирани буркани, които се затварят с капачките и се обръщат надолу с главата. Оставят се на пълно да изстинат и се прибират на тъмно и хладно място.

Честито ви сладко!

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер сладко лимон ванилия кафява захар канела вода анасон грозде