Необходими продукти:
- 1 кг ягоди
- 800 г захар
- 200 г глюкоза
- 1 ч.л. лимонена киселина
Начин на приготвяне:
- Ягодите трябва да бъдат дребни и немного узрели.
- Измиват се и се почистват от дръжките, след което се посипват със захарта и се оставят да престоят 12-16 часа.
- Когато измине посоченото време, плодовете се варят на средно силен огън заедно с глюкозата, като образуващата се на повърхността пяна се отстранява.
- Към края на варенето се прибавя лимонената киселина. След 2-3 минути сладкото се сваля от огъбя и се изсипва в затоплени бурканчета.
- Като изстине се затваря с капачки и се съхранява на сухо и прохладно място.
- За да се запази сладкото за по-дълго време, по-добре стерелизирайте пълните бурканчета за 10 минути.
ИЗБРАНО