В края на лятото можем да си набавим тези апетитни плодчета и сами да си направим сладко изкушение за идващите месеци. Още повече, че цената на сладкото от смокини в магазина е доста висока.
Необходими продукти:
- 1 кг смокини
- 1 кг захар (5 ч.ч.)
- 5 г лимонена киселина (1 ч.л.)
- 1 пакетче ванилия
- 3-4 листа от индрише
Начин на приготвяне:
- Избират се полуузрели смокини.
- Измиват се и се обелват внимателно.
- Потапят се в подкиселена вода (на 1 л вода 1/2 л киселина).
- Слагат се в съда за варене и се посипват със захарта, размесена с киселината.
- След 24 часа се варят на средно силен огън, като непрекъснато се отстранява пяната.
- След свалянето на сладкото от огъня се прибавя ванилията или, ако предпочитате няколко листа от индрише.
Да ви е... сладко! :)
Източник: Гозбата на България
Gefu - Комплект за сервиране на сладко
Ръчно изработен буркан, чиния, лъжица и стоманен капак
ИЗБРАНО