Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 1 с.л. келтска сол
- 250 г краве масло
- 150 мл прясно мляко с висок процент масленост
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Картофите се измиват и се заливат с 2 л студена вода в дълбока тенджера. Добавя се 1 с.л. от келтската сол, а ако нямате такава, може и с морска. Оставя се водата да кипне и картофите се варят 25 мин.
- Следва да се обелят и да се минат през мелничка за зеленчуци или за месо - колкото по-еднородна смес се получи, толкова по-близко ще е краният резултат до оригиналната рецепта.
- Пюрето се прехвърля в тиган, който се слага на умерен огън. Прилага се постоянно разбъркване, за да може картофената смес да се изсуши добре.
- В това време в друг съд се загрява прясното мляко на умерен котлон и когато то започне да завира, огънят се намаля до минимум, за да се поддържа течността гореща.
- Към тигана с картофите се поетапно и на малки бучки се добавя маслото. То задължително трябва да бъде студено. Всичко се разбърква много добре до получаване на хомогенна консистенция.
- Идва ред на горещото прясно мляко, което също се излива бавно и при постоянно бъркане.
- Пюрето се опитва на сол и се овкусява с черен пипер.