Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Картофено пюре по френски

Невероятна гарнитура за печени меса

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
40’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 1 с.л. келтска сол
  • 250 г краве масло
  • 150 мл прясно мляко с висок процент масленост
  • Сол и черен пипер на вкус

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Начин на приготвяне:

  1. Картофите се измиват и се заливат с 2 л студена вода в дълбока тенджера. Добавя се 1 с.л. от келтската сол, а ако нямате такава, може и с морска. Оставя се водата да кипне и картофите се варят 25 мин.
  2. Следва да се обелят и да се минат през мелничка за зеленчуци или за месо - колкото по-еднородна смес се получи, толкова по-близко ще е краният резултат до оригиналната рецепта.
  3. Пюрето се прехвърля в тиган, който се слага на умерен огън. Прилага се постоянно разбъркване, за да може картофената смес да се изсуши добре.
  4. В това време в друг съд се загрява прясното мляко на умерен котлон и когато то започне да завира, огънят се намаля до минимум, за да се поддържа течността гореща.
  5. Към тигана с картофите се поетапно и на малки бучки се добавя маслото. То задължително трябва да бъде студено. Всичко се разбърква много добре до получаване на хомогенна консистенция.
  6. Идва ред на горещото прясно мляко, което също се излива бавно и при постоянно бъркане.
  7. Пюрето се опитва на сол и се овкусява с черен пипер.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло черен пипер картофи прясно мляко келтска сол

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче