Необходими продукти:
- 1 голямо пиле, около 1,7 кг
- 2 с.л. морска сол на люспи
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. лук на пра
- 1 ч.л. кафява захар
- 2 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
- Подсушете пилето с кухненска хартия и отстранете конците, преди да го поставите във форма за печене.
- Използвайте хаванче, за да смелите заедно чесъна на прах, лука на прах, захарта, 2 супени лъжици морска сол на люспи и ½ чаена лъжичка фино смлян черен пипер.
- Плъзгайки ръцете си под кожата от шията и около гърдите, внимателно отделете кожата от месото на пилето.
- Разпределете ароматната морска сол навсякъде, като я втриете под кожата и вътре в кухината на пилето.
- Охладете, непокрито, за най-малко 12 часа или до 24 часа, ако имате време.
- Извадете от хладилника 1 час преди готвене и изчеткайте останалата сол от кожата, за да не изгори върху месото. Втрийте олиото навсякъде.
- Загрейте фурната до 220 градуса. Печете пилето за 15-20 минути, след което намажете със сока, изтекъл в тавата. Намалете температурата до 180 градуса и гответе още 1 час-1 час 15 минути, докато се сготви. Ще разберете, че е готово, когато соковете изтекат бистри, а ако използвате кухненски термометър, той трябва да показва 75 градуса. Извадете пилето от тавата и го оставете да починете поне 10-15 минути преди сервиране.
ИЗБРАНО