Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ароматно печено цяло пиле с морска сол

Поднесете с гарнитура по ваш избор

5’ Подготовка
95’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 голямо пиле, около 1,7 кг
  • 2 с.л. морска сол на люспи
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. лук на пра
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 2 супени лъжици олио

Начин на приготвяне:

  1. Подсушете пилето с кухненска хартия и отстранете конците, преди да го поставите във форма за печене.
  2. Използвайте хаванче, за да смелите заедно чесъна на прах, лука на прах, захарта, 2 супени лъжици морска сол на люспи и ½ чаена лъжичка фино смлян черен пипер.
  3. Плъзгайки ръцете си под кожата от шията и около гърдите, внимателно отделете кожата от месото на пилето.
  4. Разпределете ароматната морска сол навсякъде, като я втриете под кожата и вътре в кухината на пилето.
  5. Охладете, непокрито, за най-малко 12 часа или до 24 часа, ако имате време.
  6. Извадете от хладилника 1 час преди готвене и изчеткайте останалата сол от кожата, за да не изгори върху месото. Втрийте олиото навсякъде.
  7. Загрейте фурната до 220 градуса. Печете пилето за 15-20 минути, след което намажете със сока, изтекъл в тавата. Намалете температурата до 180 градуса и гответе още 1 час-1 час 15 минути, докато се сготви. Ще разберете, че е готово, когато соковете изтекат бистри, а ако използвате кухненски термометър, той трябва да показва 75 градуса. Извадете пилето от тавата и го оставете да починете поне 10-15 минути преди сервиране.

Дайте оценка:

Тагове: морска сол олио лук пилешко кафява захар чесън на прах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче