Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Какви са тайните на сочното свинско бонфиле

Научете се как правилно да приготвяте това деликатно месо


Свинското бонфиле е крехко и вкусно месо, което може да се приготви по различни начини. За да бъде сочно и ароматно обаче, е важно да знаете няколко основни неща, тъй като заради липсата на достатъчно мазнини в него, е твърде вероятно то да стане твърде сухо.

На първо място, винаги избирайте прясно бонфиле, което трябва да бъде с приятен розов цвят. Най-добре е да го купувате от месарници или други места, където ще сте наясно с произхода му. Това ще гарантира качеството на месото.П

А сега нека видим някои тънкости при приготвянето му.

Маринатата е ключова

Мариноването е ключът към по-сочното и ароматно бонфиле. Използвайте такава на основата на зехтин, соев сос, лимонов сок, чесън и билки като розмарин, мащерка или риган. Оставете месото в маринатата поне 2-4 часа, а най-добре - за една нощ в хладилника, за да попие по-добре ароматите.

Извадете филето на стайна температура преди готвене

Преди термична обработка извадете месото от хладилника и го оставете на стайна температура за 20-30 минути. Това ще предотврати шоковото му стягане при готвене, а изпичането му ще е равномерно.

Запечатайте месото

Запечатването на бонфилето на висока температура в тиган за 2-3 минути от всяка страна запазва соковете вътре. След това може да довършите готвенето във фурната на 180°C за около 10-15 минути в зависимост от дебелината на месото.

Снимка: iStock by Getty Images

Термометърът за месо е най-добрият ви приятел

Ще избегнете пресготвянето и изсушаването на месото лесно, ако използвате кухненски термометър. Оптималната вътрешна температура за свинското бонфиле е около 63-65°C. След изваждане от фурната, температурата ще се повиши с още няколко градуса.

Оставете месото да "почине"

След готвене, оставете бонфилето да "почине" за 5-10 минути, покрито с алуминиево фолио. Това ще позволи на соковете да се разпределят равномерно в месото и така то и ще остане сочно.

И не на последно място: Нарежете го правилно

Нарежете свинското бонфиле напречно на влакната на резени с дебелина около 1,5-2 см. Това ще запази текстурата му нежна и крехка.

Дайте оценка:

Тагове: свинско

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче