Свинското бонфиле е крехко и вкусно месо, което може да се приготви по различни начини. За да бъде сочно и ароматно обаче, е важно да знаете няколко основни неща, тъй като заради липсата на достатъчно мазнини в него, е твърде вероятно то да стане твърде сухо.
На първо място, винаги избирайте прясно бонфиле, което трябва да бъде с приятен розов цвят. Най-добре е да го купувате от месарници или други места, където ще сте наясно с произхода му. Това ще гарантира качеството на месото.П
А сега нека видим някои тънкости при приготвянето му.
Маринатата е ключова
Мариноването е ключът към по-сочното и ароматно бонфиле. Използвайте такава на основата на зехтин, соев сос, лимонов сок, чесън и билки като розмарин, мащерка или риган. Оставете месото в маринатата поне 2-4 часа, а най-добре - за една нощ в хладилника, за да попие по-добре ароматите.
Извадете филето на стайна температура преди готвене
Преди термична обработка извадете месото от хладилника и го оставете на стайна температура за 20-30 минути. Това ще предотврати шоковото му стягане при готвене, а изпичането му ще е равномерно.
Запечатайте месото
Запечатването на бонфилето на висока температура в тиган за 2-3 минути от всяка страна запазва соковете вътре. След това може да довършите готвенето във фурната на 180°C за около 10-15 минути в зависимост от дебелината на месото.
Термометърът за месо е най-добрият ви приятел
Ще избегнете пресготвянето и изсушаването на месото лесно, ако използвате кухненски термометър. Оптималната вътрешна температура за свинското бонфиле е около 63-65°C. След изваждане от фурната, температурата ще се повиши с още няколко градуса.
Оставете месото да "почине"
След готвене, оставете бонфилето да "почине" за 5-10 минути, покрито с алуминиево фолио. Това ще позволи на соковете да се разпределят равномерно в месото и така то и ще остане сочно.
И не на последно място: Нарежете го правилно
Нарежете свинското бонфиле напречно на влакната на резени с дебелина около 1,5-2 см. Това ще запази текстурата му нежна и крехка.