Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Фасулска работа: Да почистим загорелите тенджери с морска сол

Начинът е екологичен и безвреден


Загорелите тенджери са чест проблем в кухнята, който може да бъде изключително досаден. Вместо да използвате агресивни химикали, можете да се справите с проблема с помощта на натурални средства като морска сол. Този метод е безопасен, екологичен и изключително ефективен.

Защо да изберем морска сол

Морската сол е естествен абразив, който помага да се отстранят загорелите остатъци без да уврежда повърхността на съдовете. Освен това, тя е лесно достъпна и икономична алтернатива на специализираните почистващи препарати.

Как да почистим тенджери с нея

Педи да започнете почистването изчистете всички остатъци от храна с помощта на шпатула или кухненска хартия. Ако тенджерата е силно загоряла, накиснете я за 10-15 минути в топла вода, за да се размекнат загорелите слоеве.

Снимка: iStock by Getty Images

Щедро поръсете загорелите участъци с морска сол. Тя ще действа като абразивен агент и ще помогне за премахването на наслояванията. Смесете я с малко вода, за да стане гъста паста.

Използвайте мека гъба или четка за съдове, с която да разтъркате пастата върху загорелите места. Работете с кръгови движения и лек натиск. Ако загорелите участъци са много упорити, добавете няколко капки лимонов сок или бял оцет към пастата от морска сол. Тези киселини ще разтворят упоритите мазнини и ще улеснят почистването.

За изключително упорити замърсявания можете да загреете тенджерата, като добавите в нея вода и морска сол. Нека разтвора да заври за 2-3 минути, след което го оставете да изстине. Загорелите слоеве ще се отстранят по-лесно.

Изплакнете тенджерата обилно с топла вода. Почистете я с мек препарат за съдове, за да отстраните всички остатъци от сол или мазнина.

Снимка: Pixabay

Важно е да вземете някои предпазни мерки

  • Не използвайте твърди метални гъби, тъй като те могат да надраскат повърхността на тенджерата.
  • При чугунени съдове избягвайте прекомерната употреба на сол, тъй като тя може да увреди покритието.
  • Винаги изплаквайте добре, за да избегнете натрупването на остатъци от сол.

Морската сол може да се използва и за почистване на други кухненски прибори, премахване на мазни петна и т.н. Това я прави универсален помощник в кухнята, затова не я подценявайте.

Дайте оценка:

Тагове: морска сол

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче