Необходими продукти:
- 2 моркова
- 1 пащърнак
- 1 глава целина
- 1 червена чушка
- 1 картоф
- 200 г тиква
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин или олио
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л. сушен риган
- 1 л зеленчуков бульон
- Пресен магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете всички зеленчуци на малки кубчета. Можете да използвате кухненски робот или нож.
- В голяма тенджера загрейте зехтина (или олиото) на средно висока температура. Добавете нарязания лук и чесън и ги запържете до златисто.
- Към тях добавете останалите нарязани зеленчуци. Разбъркайте добре и ги оставете да се задушат за около 5 мин., като разбърквате периодично.
- Налейте зеленчуковия бульон и подправете със сол, черен пипер и сушен риган. Оставете супата да заври, след което намалете огъня и я оставете да къкри за около 20-25 мин. или докато зеленчуците омекнат.
- След това пасирайте супата до гладка консистенция. Ако предпочитате по-груба текстура, можете да оставите част от зеленчуците цели.
- Сервирайте гозбата гореща, гарнирана с пресен магданоз. За допълнителен вкус можете да добавите лъжица заквасена сметана или кисело мляко.