Необходими продукти:
- 1 пакет точени кори (около 400 г)
- 3-4 стръка праз лук
- 300 г сирене
- 4 яйца
- 200 мл кисело мляко
- 100 мл олио
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 50 г масло
Начин на приготвяне:
- Нарежете праза на тънки кръгчета и го задушете в загрято олио на умерен огън за 5-7 минути, докато омекне. Оставете го да изстине. В купа натрошете сиренето и го смесете с яйцата, киселото мляко и содата. Добавете изстиналия праз и разбъркайте добре.
- Намажете тавата с малко олио. Разделете корите на две части - за долния и горния слой. Постелете половината кори една върху друга, като между тях капвате по малко олио. Разпределете равномерно плънката върху тях. Покрийте с останалите кори, като отново слагате малко олио между всеки лист.
- Нарежете баницата на квадрати или ромбове преди печене. Разтопете маслото и го полейте равномерно върху баницата.
- Загрейте фурната на 180°C и печете баницата за около 35-40 минути, докато стане златистокафява и хрупкава.
- След като извадите баницата от фурната, покрийте я с кърпа за 5-10 минути, за да омекнат леко корите. Поднесете я топла или на стайна температура с айрян или кисело мляко.
ИЗБРАНО