Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Традиционна баница с праз и сирене

Поднесете с чаша гъст айрян

20’ Подготовка
35’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 пакет точени кори (около 400 г)
  • 3-4 стръка праз лук
  • 300 г сирене
  • 4 яйца
  • 200 мл кисело мляко
  • 100 мл олио
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 50 г масло

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете праза на тънки кръгчета и го задушете в загрято олио на умерен огън за 5-7 минути, докато омекне. Оставете го да изстине. В купа натрошете сиренето и го смесете с яйцата, киселото мляко и содата. Добавете изстиналия праз и разбъркайте добре.
  2. Намажете тавата с малко олио. Разделете корите на две части - за долния и горния слой. Постелете половината кори една върху друга, като между тях капвате по малко олио. Разпределете равномерно плънката върху тях. Покрийте с останалите кори, като отново слагате малко олио между всеки лист.
  3. Нарежете баницата на квадрати или ромбове преди печене. Разтопете маслото и го полейте равномерно върху баницата.
  4. Загрейте фурната на 180°C и печете баницата за около 35-40 минути, докато стане златистокафява и хрупкава.
  5. След като извадите баницата от фурната, покрийте я с кърпа за 5-10 минути, за да омекнат леко корите. Поднесете я топла или на стайна температура с айрян или кисело мляко.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио праз яйца сода кисело мляко краве сирене кори за баница

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче