Необходими продукти:
- 500 г спанак
- 3 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 4 домата
- 1 морков
- 150 г кайма
- 1 с.л. доматено пюре
- 1/2 ч.ч. ориз
- Черен пипер
- Резени сирене, за сервиране (по желание)
- Чили
- Сол
Начин на приготвяне:
- Лукът се настинява, а листата от спанак се измиват, изстискват се и се нарязват на дребно. Доматите се обелват и се нарязват да малки кубчета. Морковите се режат на шайби.
- В тенджера с малко зехтин на дъното се запържва лукът, след което към него се добавят моркоите, оризът и каймата и се оставят да се задушат за 5 мин.
- Постепенно се добавя и спанакът. Съдът се покрива с капака и всичко се оставя за 3 мин.
- След това се слагат доматите.
- Доматеното пюре се размива с малко вода и също се сипва в тенджерата. Ястието се овкусява с черния пипер, чилито и се посолява. Оставя се да ври на умерен огън за 15 мин.
- Следва да се провери дали оризът и морковите са се сварили.
- Чорбата се сервира в купички, като по желание във всяка могат да се добавят 1-2 тънки плочки козе или друго сирене.