Необходими продукти:
- 1.5 кг филе от лаврак или сьомга
- 1.5 л зеленчуков бульон
- 1 глава кромид лук
- 2 моркова
- 3-4 картофа
- 2 стръка целина
- 1 клонка розмарин
- 2-3 зрънца анасон
- 2 дафинови листа
- 1 люта чушка
- Сол и черен пипер на вкус
- Кората и сокът от 1 лимон
- Мащерка
- Зехтин
- Резени лимон, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Сложете филето в тенджера, заедно с бульона. Включете котлона на средна температура и когато всичко заври, оставете всичко да покъкри за 40 мин.
- Извадете внимателно месото в една чинийка настрана и прецедете бульона. Изплакнете тенджерата и го излейте обратно в нея.
- Нарежете лука на ситно, морковите и картофите на едро, а стъблата целина оформете на тънки лентички.
- Добавете тези зеленчуци към бульона, заедно с дафиновите листа, анасона, лютата чушка, розмарина, настърганата кора и изцедения сок от 1 лимон и овкусете с черен пипер и сол.
- Варете чорбата за около половин час на умерен огън.
- Ако във филетата има кости, отстранете ги и накъсайте месото на парченца. Добавете го в тенджерата и разбъркайте. Добавете наситнените листа от целината.
- Овкусете всяка порция с 2 с.л. зехтин и поднесете резени лимон.
Да ви е сладко!