Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Черноморска рибена чорба

Ще си оближете пръстите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 кг различни пресни морски риби (като чернокоп, кефал, сафрид)
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, смлени
  • 1 среден картоф, нарязан на кубчета
  • 1 морков, нарязан на едро
  • 1 връзка пресен копър, нарязан
  • 1 връзка пресен магданоз, нарязан
  • 1 връзка пресен джоджен, нарязан
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 200 мл бяло вино
  • 2 дафинови листа
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Лимон, при сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Почистете и измийте рибите старателно. Отстранете главите и опашките, но оставете костите.
  2. В голяма тенджера загрейте олиото на средно слаб огън. Добавете нарязания лук и задушете, докато омекне или за около 5 мин.
  3. Добавете смления чесън и гответе още 1-2 минути, като внимавате да не изгорите зеленчуците.
  4. Добавете нарязаните билки (копър, магданоз и джоджен) и гответе още 1 минута, докато пуснат аромата си.
  5. Добавете бялото вино и дафиновите листа в тенджерата и оставете всичко да къкри няколко минути, за да позволите на алкохола да се изпари.
  6. Поставете обеления и нарязан картоф, нарязания морков и почистените и измити риби, нарязани на едри парчета. Налейте достатъчно вода, за да покриете продуктите, добавете сол и черен пипер на вкус.
  7. Оставете ястието да заври, след което намалете котлона до минимум и го оставете да къкри, докато рибата се свари напълно - около 20-30 мин.
  8. След като се свари, извадете я от тенджерата с помощта на решетъчна лъжица и я отделете настрана.
  9. Използвайте ръчен пасатор или блендер, за да смесите част от бульона със сварените рибни кости, докато се получи гладка смес. Върнете я обратно в тенджерата.
  10. Накъсайте рибата на малки парчета и също я върнете в съда.
  11. Оставете супата да заври отново, след което намалете котлона до минимум и оставете да къкри още 10-15 мин.
  12. Преди сервиране поръсете с допълнително нарязан копър и магданоз и поднесете с резени лимон.

Дайте оценка:

Тагове: риба бяло вино чесън сол черен пипер дафинов лист олио лук магданоз копър лимон джоджен

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче