Ето ви вкусна черноморска рибена чорба : Необходими продукти: риба - глави и перки калкан, сафрид , чернокоп и малко дребна 2 големи картофа 2 глави лук 2 моркова 1 скилидка чесън 1 щипка лют червен пипер или накълцана люта чушка 150 г бяло вино Сол Черен пипер 3 с.л. зехтин 2 връзки девесил При сервиране: смес от лимонов сок, зехтин люта червена чушка, чесън и наситнени листа девесил Почистете и измийте рибите. В голяма тенджера загрейте вода и сложете комплекта риби, заедно със стеблата на девесила. Варете до лесно отделяне на месото от костите. Извадете и отделете само чисто месо. Върнете всички кости и перки обратно в бульона и варете около час. Прецедете. В зехтин задушете нарязания лук. Добавете накълцания чесън и гответе още 1-2 минути. Добавете обелените и нарязани картофи и моркови. Добавете бялото вино и оставете всичко да къкри 2-3 минути, за да се изпари алкохолът. Добавети и прецедения бульон. Варете до пълното омекване на зеленчука. Поставете почистеното месо от рибите, добавете сол и черен пипер на вкус. Оставете ястието да заври, след което намалете котлона до минимум и го оставете да къкри, докато рибата се свари напълно - около 10 мин. Преди сервиране поръсете с наситнен девесил и поднесете с резени лимон и соса за сервиране. Да Ви е сладко!
Дискусия