Необходими продукти:
- 500 г кайма (агнешка, телешка или смес)
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 яйце
- 1/4 чаша прясно мляко
- 2 филии стар хляб, накиснат и изстискан
- 2 с.л. нарязан пресен магданоз
- 1 с.л. нарязан пресен джоджен (или 1 ч.л. сушен)
- 1 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. канела (по желание)
- Сол и черен пипер на вкус
- Брашно за овалване
- Зехтин или растително масло за пържене
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете каймата, лука, чесъна, яйцето и млякото. Добавете изстискания хляб, магданоза, джоджена, кимиона и канелата. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Омесете добре, докато сместа стане хомогенна.
- Вземайте малки количества от сместа и оформяйте кюфтенца с размер на орех. Оваляйте всяко кюфтенце в брашно, за да получите леко хрупкава коричка при пърженето.
- Загрейте зехтина или растителното масло в дълбок тиган на средно силен огън. Пържете кюфтенцата до златистокафяво от всички страни, около 5-7 минути. Извадете ги върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
- Сервирайте кефтедакята топли, с гарнитура от свежа салата, питка и дзадзики.
ИЗБРАНО