Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кефтедакя

Вкусни кюфтенца по гръцка рецепта

0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г кайма (агнешка, телешка или смес)
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1 яйце
  • 1/4 чаша прясно мляко
  • 2 филии стар хляб, накиснат и изстискан
  • 2 с.л. нарязан пресен магданоз
  • 1 с.л. нарязан пресен джоджен (или 1 ч.л. сушен)
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. канела (по желание)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Брашно за овалване
  • Зехтин или растително масло за пържене

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа смесете каймата, лука, чесъна, яйцето и млякото. Добавете изстискания хляб, магданоза, джоджена, кимиона и канелата. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Омесете добре, докато сместа стане хомогенна.
  2. Вземайте малки количества от сместа и оформяйте кюфтенца с размер на орех. Оваляйте всяко кюфтенце в брашно, за да получите леко хрупкава коричка при пърженето.
  3. Загрейте зехтина или растителното масло в дълбок тиган на средно силен огън. Пържете кюфтенцата до златистокафяво от всички страни, около 5-7 минути. Извадете ги върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
  4. Сервирайте кефтедакята топли, с гарнитура от свежа салата, питка и дзадзики.

Дайте оценка:

Тагове: кайма

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче