Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гюварлáкя, или супа топчета по гръцки

Изключително питателна и сгряваща

20’ Подготовка
50’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г кайма, телешка или смесена
  • 1/2 чаша ориз
  • 1 малка глава лук, ситно нарязан
  • 1 яйце
  • 2 с.л. ситно нарязан магданоз
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1,5 литра вода или пилешки бульон
  • 2 яйца, за застройката
  • Сокът от 1 лимон
  • 2 с.л. брашно, по желание, за сгъстяване

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа смесете каймата, ориза, нарязания лук, яйцето, магданоза, солта и черния пипер. Омесете ги добре.
  2. Оформете малки топчета от сместа, с големина на орех. Подредете ги върху чиния или тавичка.
  3. В голяма тенджера загрейте водата или бульона докато кипне. Внимателно добавете кюфтетата в тенджерата. Намалете огъня и оставете да врат на слаб огън около 30-35 минути, докато оризът в кюфтетата се свари.
  4. В отделна купа разбийте яйцата и добавете лимоновия сок. Постепенно добавете няколко лъжици от горещия бульон към яйчената смес, като разбърквате непрекъснато, за да темперирате яйцата и да избегнете пресичане.
  5. След като яйчената смес е добре темперирана, изсипете я обратно в тенджерата със супата, като разбърквате внимателно. Ако искате супата да бъде по-гъста, разтворете брашното в малко вода и добавете към супата. Оставете да поври още 5-10 минути, без да завира силно.
  6. Поднесете гюверлакията гореща, поръсена с магданоз, ако желаете. Можете да сервирате с допълнително лимонов сок на вкус.

Дайте оценка:

Тагове: лук магданоз кайма бульон лимон яйца бяло брашно вода ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче