Необходими продукти:
- 500 г кайма, телешка или смесена
- 1/2 чаша ориз
- 1 малка глава лук, ситно нарязан
- 1 яйце
- 2 с.л. ситно нарязан магданоз
- Сол и черен пипер на вкус
- 1,5 литра вода или пилешки бульон
- 2 яйца, за застройката
- Сокът от 1 лимон
- 2 с.л. брашно, по желание, за сгъстяване
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете каймата, ориза, нарязания лук, яйцето, магданоза, солта и черния пипер. Омесете ги добре.
- Оформете малки топчета от сместа, с големина на орех. Подредете ги върху чиния или тавичка.
- В голяма тенджера загрейте водата или бульона докато кипне. Внимателно добавете кюфтетата в тенджерата. Намалете огъня и оставете да врат на слаб огън около 30-35 минути, докато оризът в кюфтетата се свари.
- В отделна купа разбийте яйцата и добавете лимоновия сок. Постепенно добавете няколко лъжици от горещия бульон към яйчената смес, като разбърквате непрекъснато, за да темперирате яйцата и да избегнете пресичане.
- След като яйчената смес е добре темперирана, изсипете я обратно в тенджерата със супата, като разбърквате внимателно. Ако искате супата да бъде по-гъста, разтворете брашното в малко вода и добавете към супата. Оставете да поври още 5-10 минути, без да завира силно.
- Поднесете гюверлакията гореща, поръсена с магданоз, ако желаете. Можете да сервирате с допълнително лимонов сок на вкус.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО