Необходими продукти:
- 2 кг узрели райски ябълки
- 1,5 кг захар
- Сокът от 1 лимон
- 1 пръчка канела (по желание)
- 5-6 карамфилчета (по желание)
- 1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
- Измийте добре райските ябълки, отстранете дръжките и кората. Нарежете ги на малки кубчета или пюрирайте с блендер, ако предпочитате по-фина текстура на сладкото.
- В дълбока тенджера смесете захарта и водата. Загрейте на умерен огън, докато захарта се разтвори напълно и се получи прозрачен сироп.
- Добавете нарязаните райски ябълки към сиропа. Сложете канелата и карамфила, ако ги използвате. Оставете да къкри на слаб огън, като разбърквате от време на време, за да не загори.
- След около 40-50 минути, когато сладкото започне да се сгъстява, добавете лимоновия сок. Той ще помогне за по-добро съхранение и ще запази цвета на плодовете.
- Капнете капка от сладкото върху студена чиния. Ако капката не се разтича, сладкото е готово.
- Изсипете горещото сладко в предварително стерилизирани буркани. Завийте ги плътно с капачки и ги обърнете с дъното нагоре за 5-10 минути.
- Оставете бурканите да изстинат напълно, след което ги съхранявайте на хладно и тъмно място.
ИЗБРАНО