Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да разнообразим трапезата за Бъдни вечер

Интересни допълнения към традиционните гозби

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Бъдни вечер е специална, защото семействата се събират около масата, за да споделят топлината, близостта и да почетат традициите. Но, ако все пак ви е омръзнало от "едно и също всяка година", ето няколко постни предложения, с които можете да разнообразите празничната трапеза.

Снимка: iStock by Getty Images

Супа от тиква с червена леща: Тя е много ароматна и съчетава сладостта на тиквата със специфичния вкус на червената леща. Задушете лук и чесън в малко зехтин, след което добавете парчета тиква и 1/2 чаша червена леща. Подправете със смлян кимион, кориандър и куркума, налейте литър и половина вода и оставете всичко да къкри, докато съставките омекнат. Сервирайте супата с пресен хляб.

Пълнени картофи с гъби и спанак: Издълбайте няколо средно големи картофа и ги изпечете, докато омекнат. Междувременно сотирайте нарязани печурки, спанак и чесън в малко олио. Добавете подправки като сол, черен пипер и мащерка. Напълнете издълбаните картофи с гъбено-спаначената смес и ги върнете във фурната, докато станат златистокафяви.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Печен карфиол с тропически плодове: Тази екзотична рецепта включва карфиол, ананас, банан и кокосово мляко. Първо сварете карфиола, докато омекне, след това го нарежете на едро. Добавете нарязаните плодове и кокосовото мляко в подходяща тава за печене. Поръсете с кафява захар и канела и печете гозбата, докато тя хване приятна коричка.

Постна мусака: Сварете пакет фиде, докато омекне. Междувременно пригответе сос бешамел с натрошено синьо сирене и подправки по избор. В дълбока тава на пластове редувайте свареното фиде, микс от задушени зеленчуци (моркови, тиквички, грах и други) и залейте с бешамела. Печете, докато получите хрупкава коричка.

Плодова пита: Използвайте подходящ вид готово тесто. Разстелете един блат, а върху него наредете плънка от горски плодове и ги полейте с малко мед. Отгоре наредете ивици тесто на "решетка", за да се виждат част от плодовете и изпечете питата в предварително загрята фурна. Сервирайте всяко парче с топка ванилов сладолед.

Снимка: iStock by Getty Images

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер кориандър мащерка олио моркови банани боровинки ананас пържене печене тиква Коледа Бъдни вечер картофи ванилия малини тиквички кафява захар канела мед вода карфиол спанак кимион печурки сладолед къпини грах куркума леща синьо сирене кокосово мляко кромид лук тесто фиде

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче