Бъдни вечер е специална, защото семействата се събират около масата, за да споделят топлината, близостта и да почетат традициите. Но, ако все пак ви е омръзнало от "едно и също всяка година", ето няколко постни предложения, с които можете да разнообразите празничната трапеза.
Супа от тиква с червена леща: Тя е много ароматна и съчетава сладостта на тиквата със специфичния вкус на червената леща. Задушете лук и чесън в малко зехтин, след което добавете парчета тиква и 1/2 чаша червена леща. Подправете със смлян кимион, кориандър и куркума, налейте литър и половина вода и оставете всичко да къкри, докато съставките омекнат. Сервирайте супата с пресен хляб.
Пълнени картофи с гъби и спанак: Издълбайте няколо средно големи картофа и ги изпечете, докато омекнат. Междувременно сотирайте нарязани печурки, спанак и чесън в малко олио. Добавете подправки като сол, черен пипер и мащерка. Напълнете издълбаните картофи с гъбено-спаначената смес и ги върнете във фурната, докато станат златистокафяви.
Печен карфиол с тропически плодове: Тази екзотична рецепта включва карфиол, ананас, банан и кокосово мляко. Първо сварете карфиола, докато омекне, след това го нарежете на едро. Добавете нарязаните плодове и кокосовото мляко в подходяща тава за печене. Поръсете с кафява захар и канела и печете гозбата, докато тя хване приятна коричка.
Постна мусака: Сварете пакет фиде, докато омекне. Междувременно пригответе сос бешамел с натрошено синьо сирене и подправки по избор. В дълбока тава на пластове редувайте свареното фиде, микс от задушени зеленчуци (моркови, тиквички, грах и други) и залейте с бешамела. Печете, докато получите хрупкава коричка.
Плодова пита: Използвайте подходящ вид готово тесто. Разстелете един блат, а върху него наредете плънка от горски плодове и ги полейте с малко мед. Отгоре наредете ивици тесто на "решетка", за да се виждат част от плодовете и изпечете питата в предварително загрята фурна. Сервирайте всяко парче с топка ванилов сладолед.