Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кюнефе - сладкият вкус на Близкия изток

Традиционният десерт е добре познат и у нас

15’ Подготовка
40’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Кюнефето е традиционен сиропиран десерт, който произхожда от Близкия изток, по-специално от районите на днешните Ливан, Палестина и Сирия. Десертът е особено популярен в турската, ливанската и палестинската кухни, като всяка от тях има свои уникални вариации.

Историята на кюнефето е свързана с Османската империя, където се е приготвял като специалитет в императорската кухня. Постепенно кюнефето се разпространява из целия регион и става популярно в страни като Турция, където днес се счита за един от най-емблематичните десерти.

Основният компонент на кюнефето е кадаифът. В оригиналната рецепта се използва специален вид сирене, което не се разтапя напълно, а остава еластично и придава уникалния вкус на десерта.

Кюнефето се сиропира с ароматен захарен сироп, който балансира вкуса и придава сочност на сладкия специалитет.

Съвременните вариации включват различни видове сирене и добавки, но основните му съставки и техника остават непроменени през вековете.

Необходими продукти:

  • 250 г кадаиф
  • 125 г разтопено обезсолено масло
  • 200 г моцарела или прясно обезсолено сирене

За сиропа:

  • 200 г захар
  • 200 мл вода
  • 1 с.л. лимонов сок

При поднасяне:

  • Натрошени шамфъстъци или орехи
  • Ванилов сладолед

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера смесете захарта и водата. Загрейте на умерен огън, докато захарта се разтопи. Добавете лимоновия сок и нека сиропът да къкри за 10-15 минути. Оставете го да изстине.
  2. В голяма купа разкъсайте кадаифа на малки парчета и го залейте с разтопеното масло. Разбъркайте добре, за да се намазни равномерно.
  3. Разделете кадаифа на две равни части.
  4. В тиган с незалепващо покритие или тава поставете половината от него и го притиснете добре.
  5. Разпределете сиренето равномерно върху кадаифа. Покрийте със останалата част от кадаифа и притиснете отново.
  6. Поставете тигана на умерен огън и печете кюнефето, докато долната страна стане златистокафява.
  7. Обърнете го с помощта на чиния и запечете и другата страна до същия цвят.
  8. След като кюнефето е готово, залейте го със студения сироп. Оставете го да поеме за около 10 минути.
  9. Нарежете десерта на парчета и го сервирайте. Гарнирайте с натрошени шамфъстъци или орехи и добавете топка сладолед.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло бяла захар шамфъстък лимонов сок вода сирене моцарела сладолед

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче