Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Фунийки с яйчен крем

Неустоимо вкусни

20’ Подготовка
20’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За тестото:

  • 300 г брашно
  • 150 г масло (студено)
  • 50 мл студена вода
  • Щипка сол

За яйчения крем:

  • 500 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 150 г захар
  • 50 г нишесте (ванилово или царевично)
  • 1 пакет ванилова захар

Начин на приготвяне:

  1. Започнете с приготвянето на тестото. В купа смесете брашното и щипка сол. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета, и го стрийте с пръсти в брашното, докато получите текстура на трохи.
  2. Постепенно добавете студената вода и омесете гладко тесто. Завийте го в стреч фолио и го оставете да почине в хладилник за около 30 минути.
  3. През това време пригответе яйчния крем. В тенджера загрейте прясното мляко на средна температура, като го разбърквате, за да не загори.
  4. В отделна купа разбийте жълтъците със захарта.
  5. Добавете нишестето и разбъркайте, докато сместа стане хомогенна.
  6. Постепенно налейте горещото мляко към яйчната смес, като непрекъснато бъркате. Върнете сместа на котлона и я гответе на слаб огън, докато се сгъсти. Накрая добавете ваниловата захар и оставете крема да изстине.
  7. Извадете тестото от хладилника и го разточете на тънка кора. Нарежете го на ленти с ширина около 2 см. Увийте всяка лента около метална фунийка или направете домашни форми от алуминиево фолио.
  8. Подредете фунийките в тава, покрита с хартия за печене, и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180°C за около 15-20 минути или до златисто.
  9. След като фунийките изстинат, внимателно отстранете формите. С помощта на сладкарски пош или лъжичка напълнете фунийките с яйчния крем. За украса можете да ги поръсите с пудра захар или да добавите малко разтопен шоколад.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло яйца бяла захар прясно мляко царевично нишесте ванилова захар брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче