Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За смокините: Кои солени ястия си подхождат с тях

Ще се изненадате колко много приложения имат те

От Юлиян Илиев
Юлиян Илиев

Смокините, тези изкусителни плодове, често се свързват с десерти като сладкиши, сладолед и конфитюри. Въпреки това, тяхното приложение в кулинарията не спира до дотук. Те могат да придадат уникален вкус на множество солени ястия. Нека се спрем на някои от тях.

Снимка: iStock by Getty Images

Смокинени хапки: Нарежете няколко пресни смокини наполовина и ги напълнете със сирене фета, обезкостени и нарязани маслини каламата и малко босилек. Потопете ги в разбито яйце и галета и ги изпържете до златисто. Тези хапки са страхотно мезе за вино.

Пилешко: Мариновайте пилешки гърди в смес от зехтин, балсамов оцет, мед и смлян кимион. Добавете обелени и нарязани смокини, заедно с малко лук и чесън. Печете, докато пилето стане крехко и сочно, а плодовете омекнат. Това ястие става много ароматно и вкусно.

Снимка: iStock by Getty Images

С козе сирене: То се използва за пълнеж на плода, който после се завива в тънки резени бекон. Печете, докато беконът стане хрупкав, а сиренето се разтопи. С тази цветна и вкусна комбинация определено ще впечатлите гостите.

Ризото със смокини и гъби: Сварете ориз арборио с бульон от гъби, докато омекне. Добавете нарязани смокини, наситнени гъби и подправки по избор. Резултатът е ароматен и засищащ и може да се сервира като основно ястие или като гарнитура.

Със свинско: Мариновайте свински пържоли в смес от кетчуп, мед, соев сос, ябълков оцет и смлян кимион. Добавете нарязани смокини, лук и чесън. Печете докато месото стане крехко и соковете от смокините се карамелизират. Същият похват можете да използвате и с телешко месо.

Снимка: iStock by Getty Images

Салата от киноа: Комбинирайте варена киноа, нарязани смокини, чери домати, краставица, чушка и натрошено синьо сирене. Овкусете със зехтин, лимонов сок и балсамов оцет. Тази цветна и освежаваща комбинация е перфектна за летните вечери.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино чесън чери домати смокини свинско телешко пилешко бекон ябълков оцет яйца чушки лимонов сок мед соев сос сирене маслини ориз гъби кимион босилек балсамов оцет галета козе сирене синьо сирене ризото киноа кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче