Смокините, тези изкусителни плодове, често се свързват с десерти като сладкиши, сладолед и конфитюри. Въпреки това, тяхното приложение в кулинарията не спира до дотук. Те могат да придадат уникален вкус на множество солени ястия. Нека се спрем на някои от тях.
Смокинени хапки: Нарежете няколко пресни смокини наполовина и ги напълнете със сирене фета, обезкостени и нарязани маслини каламата и малко босилек. Потопете ги в разбито яйце и галета и ги изпържете до златисто. Тези хапки са страхотно мезе за вино.
Пилешко: Мариновайте пилешки гърди в смес от зехтин, балсамов оцет, мед и смлян кимион. Добавете обелени и нарязани смокини, заедно с малко лук и чесън. Печете, докато пилето стане крехко и сочно, а плодовете омекнат. Това ястие става много ароматно и вкусно.
С козе сирене: То се използва за пълнеж на плода, който после се завива в тънки резени бекон. Печете, докато беконът стане хрупкав, а сиренето се разтопи. С тази цветна и вкусна комбинация определено ще впечатлите гостите.
Ризото със смокини и гъби: Сварете ориз арборио с бульон от гъби, докато омекне. Добавете нарязани смокини, наситнени гъби и подправки по избор. Резултатът е ароматен и засищащ и може да се сервира като основно ястие или като гарнитура.
Със свинско: Мариновайте свински пържоли в смес от кетчуп, мед, соев сос, ябълков оцет и смлян кимион. Добавете нарязани смокини, лук и чесън. Печете докато месото стане крехко и соковете от смокините се карамелизират. Същият похват можете да използвате и с телешко месо.
Салата от киноа: Комбинирайте варена киноа, нарязани смокини, чери домати, краставица, чушка и натрошено синьо сирене. Овкусете със зехтин, лимонов сок и балсамов оцет. Тази цветна и освежаваща комбинация е перфектна за летните вечери.