Без изобщо да се замисляме дали е вярно или не, слагаме смокините в категорията на плодовете. Но знаете ли, че в действителност те не са плодове, а обърнати цветове, някои от които се опрашват от определен вид оси?
Да, точно така. Летящото насекомо дори жертва живота си, умирайки във вече оформилата се смокиня, за да може тя да добие прелестта, която ѝ се полага по природа.
Голяма част от символично наречените "плодове", които можем да открием на световния пазар, се добиват от Гърция, Португалия, Турция и Испания. Сладостта им е пословична, ето защо смокините са идеални за директна консумация, в допълнение към десерти, но също така се съчетават добре и със сирена и зеленолистни салати.
В най-топлите страни смокините могат да започнат да зреят още от края на юли, но в България това се случва най-рано през първата половина на август в Сандаско-Петричкия регион и във вътрешните части на страната, а към средата на месеца - по Черноморското крайбрежие, като плодове се берат чак до октомври-ноември месец.
Сортовете са различни, а цветовете на смокините биват бели, зелени, червени или тъмно лилави. Дърветата се култивират от векове, но произхода си носят от Близкия изход. Разпространявали се в местата по света с горещ и сух климат, тъй като той е най-подходящ за отглеждането им.
Първоначално смокините са използвани за подсладител на десерти преди захарта да навлезе масово в живота на хората. Те са чудесни да се хапват цели, но могат да се пържат и пекат във фурна, дори да се гриловат.
Заради това, че плодовете са нетрайни, при наличие на голямо количество е добре да се консервират. Небезизвестното и любимо на мнозина сладко от смокини е един от вариантите, благодарение на които да се наслаждавате по-дълго на пълния им със слънце вкус. Другият начин е да се замразят или изсушат.
Как да готвите със смокини
От пресните смокини може да приготвите пюре или да ги сложите в смути. Нарежете ги на четвъртинки и ги прибавете към зърнената си закуска за допълнителна сладост и вкус.
Приготвянето на сироп от тези плодове също е добър вариант, тъй като той е идеаен за топинг към палачинки, мекици, бухтички и други тестени изкушения от този вид. Няма да сбъркате, ако с него залеете купичка с кисело мляко, сладолед, а защо не и свежа зелена салата.
Пресните смокини си пасват добре с различни солени храни. Те се съчетават чудесно със синьо сирене и други отлежали сирена. Може да ги комбинирате с маслини, каперси, чесън, цитрусови плодове и сушени меса като панчета, бекон, както и с шунка. Също така сладките плодове си подхождат с всякакъв вид ядки, млечни продукти и подправките кардамон, канела, карамфил, индийско орехче и звездовиден анасон.
Изяжте пресните смокини ден или два, след като сте ги купили. Те запазват вкусовите си качества най-добре на стайна температура, затова, ако решите да ги приберете в хладилника, трябва да имате предвид, че биха издържали по-дълго, но със сигурност ще изгубят от сладостта си.
Може да замразите смокините в плоска тава за печене, постлана с пергаментова хартия, като ги разпределите върху нея равномерно. Когато са готови, прехвърлете ги в торбички с цип. Използвайте ги в интервала от 3 до 6 месеца.