Съчетаването на сладкия вкус на плодовете с този на соленото сирене е изискан начин да погъделичкате небцето си. Комбинацията е наистина чудесна, ако знаете как да я приложите правилно.
Удачното поднасяне на плодове с правилния вид сирене ще направи изживяването от похапването им заедно запомнящо се, затова нека разгърнем темата.
Пресните смокини, ябълки, пъпеши и круши обикновено са сред фаворитите за съчетаване на сладко и солено по този начин. Най-безопасният вариант обаче си остават сушените плодове, които често са с по-сладък вкус и не е нужно да се притеснявате дали той е достатъчно наситен или не. От този вид може да заложите на кайсии, череши, фурми, а също и смокини.
Но защо плодовете и сиренето си подхождат толкова?
Отговорът е много прост - заради контраста във вкусовете солено и сладко. Това е и една от причините тази комбинация да стане още по-превъзходна с чаша десертно вино, мед и различни видове сладка.
Шест сирена, които се съчетават прекрасно с плодове
- Хаварти е сирене с маслен вкус, гладка и мека текстура. Подхожда си най-добре с по-сладки плодове като круши и някои сортове ябълки.
- Едамът, който е с по-твърда текстура, е близък братовчед на гаудата, затова вкусовете им се доближават. Най-лесно можем да опишем вкуса му като ядков, който се балансира добре със сладки или тръпчиви плодове. За негов фаворит обаче можем да посочим червеното грозде.
- Ярлсберг е норвежко полу твърдо сирене на дупки с орехов вкус. Комбинира се чудесно с тръпчиви ябълки и сливи.
- Мюнстер е меко сирене, което колкото повече зрее, става още по-меко. Съчетава се със сладки сортове ябълки и грозде.
- Грюерът е със средно твърда консистенция, кремав цвят и богат орехов вкус. Няма да сбъркате, ако го сервирате с ябълки.
- Азиаго е твърдо, пикантно и със силен вкус сирене, нещо между зрял чедър и пармезан. Върви с тръпчиви сортове ябълки и грозде, както и със сливи.