Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Трябва ли да белим патладжаните: "За" и "Против"

Вижте какви са предимствата на двата метода на готвене

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Патладжанът е популярен зеленчук и се използва в различни ястия като мусака, гювечи и салати. Въпросът дали е задължително да се бели преди готвене често предизвиква дебати. Нека видим какви са различните гледни точки, както и плюсовете и минусите на двата метода.

Защо да белим патладжаните?

  • За по-вкусно: Кожата на патладжана може да бъде твърда и жилава, което може да направи съответното ястие по-малко приятно за консумация.
  • Премахване на горчивината: Някои сортове патладжани имат горчив вкус, който се концентрира основно в кожата. Беленето може да помогне за намаляване на този неприятен нюанс в гозбата.
  • От естетически съображения: Белените патладжани изглеждат по-привлекателно в някои специалитети, особено когато се сервират сурови или леко запечени.

Защо да не белим патладжаните?

  • По-полезно: Кожата на патладжана съдържа важни хранителни вещества като фибри и антиоксиданти.
  • Допълнителна нотка към вкуса: Много хора са на мнение, че кожата придава допълнителен вкус и аромат на патладжана. Тя също така задържа соковете вътре в зеленчука, което прави ястието доста по-сочно.
  • За по-лесно: Беленето на патладжани може да бъде трудоемко и съответно да ви отнеме допълнително време в кухнята. Особено ако използвате по-млади патладжани, кожата им обикновено е по-мека и няма нужда от белене.

Още съвети

  • На пазара: Избирайте млади и свежи патладжани с гладка и лъскава кожа. Те обикновено не горчат и имат по-мека кожа.
  • Накисване: Ако решите да оставите кожата, можете да накиснете нарязаните патладжани в подсолена вода за около 30 мин. Това помага за премахване на горчивината.
  • Печене и гриловане: Печените и гриловани патладжани често се оставят с кожата, тъй като тя придава приятен опушен вкус и хрупкавост на зеленчука.
  • Пържене: В този случай крайният резултат става много хрупкав и вкусен. Единствено съществува риск от прегаряне, затова внимавайте с времето на пържене и температурата на мазнината.
  • В салати и гарнитури: В тези случаи патладжаните най-често се сервират сурови или леко задушени и изглеждат по-добре, ако са белени.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Дайте оценка:

Тагове: пържене печене салата патладжан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче