Патладжанът е популярен зеленчук и се използва в различни ястия като мусака, гювечи и салати. Въпросът дали е задължително да се бели преди готвене често предизвиква дебати. Нека видим какви са различните гледни точки, както и плюсовете и минусите на двата метода.
Защо да белим патладжаните?
- За по-вкусно: Кожата на патладжана може да бъде твърда и жилава, което може да направи съответното ястие по-малко приятно за консумация.
- Премахване на горчивината: Някои сортове патладжани имат горчив вкус, който се концентрира основно в кожата. Беленето може да помогне за намаляване на този неприятен нюанс в гозбата.
- От естетически съображения: Белените патладжани изглеждат по-привлекателно в някои специалитети, особено когато се сервират сурови или леко запечени.
Защо да не белим патладжаните?
- По-полезно: Кожата на патладжана съдържа важни хранителни вещества като фибри и антиоксиданти.
- Допълнителна нотка към вкуса: Много хора са на мнение, че кожата придава допълнителен вкус и аромат на патладжана. Тя също така задържа соковете вътре в зеленчука, което прави ястието доста по-сочно.
- За по-лесно: Беленето на патладжани може да бъде трудоемко и съответно да ви отнеме допълнително време в кухнята. Особено ако използвате по-млади патладжани, кожата им обикновено е по-мека и няма нужда от белене.
Още съвети
- На пазара: Избирайте млади и свежи патладжани с гладка и лъскава кожа. Те обикновено не горчат и имат по-мека кожа.
- Накисване: Ако решите да оставите кожата, можете да накиснете нарязаните патладжани в подсолена вода за около 30 мин. Това помага за премахване на горчивината.
- Печене и гриловане: Печените и гриловани патладжани често се оставят с кожата, тъй като тя придава приятен опушен вкус и хрупкавост на зеленчука.
- Пържене: В този случай крайният резултат става много хрупкав и вкусен. Единствено съществува риск от прегаряне, затова внимавайте с времето на пържене и температурата на мазнината.
- В салати и гарнитури: В тези случаи патладжаните най-често се сервират сурови или леко задушени и изглеждат по-добре, ако са белени.