Необходими продукти:
- 200 г микс от зелени салати
- 1 патладжан
- 1 червена чушка
- 1 люта чушка, почистена, наситнена
- 50 г натрошени орехи
- 1 с.л. кориандър
- 1 ч.л. захар
- Зехтин
- 2 скилидки чесън
- Сусамово олио
- Сол и черен пипер
- 2 с.л. зърна от нар
- 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
- Патладжанът се нарязва на дребно, слага се в купа, посолява се и се оставя да престои 20 минути, за да си пусне водата.
- Фурната се загрява на 200 градуса на фукнция "грил". Чушката се намазва с мако зехтин и се слага за 15 мин. да се изпече. Слага се за 10-15 мин. в малка тенджерка с капак и после се обелва. Махат й се семената и се нарязва на ситно.
- Патладжаните се подсушават и се запържват в сгорещен тиган без мазнина.
- В купичка се смесват сокът от 1/2 лимон, захарта, кориандърът, сол и черен пипер, чесънът, 1-2 с.л. зехтин и още толкова сусамово масло. Всичко се разбърква.
- В салатна купа се смесват миксът от зелени салати, чушката, патладжанът, наситнената люта чушка, натрошените орехи и всичко се залива с дресинга.
- Салатата се разбърква и се поръсва със зърната от нар. Охлажда се в хладилник за 15 мин.