Темата за това дали ядем оси заедно със смокините предизвиква интерес и дори известна тревога у някои хора. Всъщност, отговорът е свързан с естествения процес на опрашване на смокините, което се осъществява чрез "тясното сътрудничество" между растенията и малките насекоми, наречени смокинови оси.
Смокините не са плодове в традиционния смисъл, а всъщност представляват обърнати навътре съцветия, наречени сиконии. Те са с куха структура, като във вътрешната им страна се намират малки цветчета. Смокините не могат да се опрашват от вятъра или от пчелите, както други растения. Те разчитат на смокиновите оси, които навлизат в сикониите, за да опрашат цветчетата. За разлика от другите подобни видове насекоми, тези са много малки на размер, с дължина само няколко милиметра, и имат специално изградени телца, за да проникват в смокините.
Дървото и насекомото са в симбиотична връзка - осите опрашват смокините, а смокините осигуряват място за размножаване на осите.Процесът започва, когато женската оса прониква в смокиновата сикония през малък отвор, който се намира в долната част на плода. По време на този процес летящото насекомо носи със себе си прашец, събран от мъжки смокинови дървета, и опрашва женските цветчета в сиконията. След като завърши опрашването, осата снася яйцата си в някои от цветчетата и обикновено умира вътре.
Наистина ли ядем осите заедно с узрелите плодове
Това, което често предизвиква въпроси, е съдбата на умрялата оса. Добрата новина е, че смокинята съдържа ензим, наречен фицин, който разгражда тялото на осата и го превръща в част от самия плод. Това означава, че когато консумираме смокини, ние всъщност не ядем цели оси, а продукт на разпадане, който вече е станал неразделна част от плода.
Важно е да се отбележи, че не всички смокини, които консумираме, са опрашвани от оси. Много от съвременните култивирани сортове, които се продават в магазините, са партиенокарпни. Това означава, че те не изискват опрашване, за да плодоносят, и не съдържат оси. В тези случаи смокините се развиват без участието на насекоми.
И тъй като сме в сезона на тези изключително ароматни плодове, нека видим няколко рецепти с тях, с които ще си оближете пръстите.