Разядките с орехи са като скрит коз в лятното меню - не са тежки, не се нуждаят от дълго приготвяне и имат вкус, който веднага се запомня. Те носят характера и уютното усещане на домашната храна, но с малко въображение могат да се поднесат и като нещо елегантно и различно. Орехите придават дълбочина и плътност навсякъде, където ги използваме, което се дължи не само на тяхната масленост, но и на землистия им вкус, който се съчетава чудесно с млечни продукти, печени зеленчуци и свежи подправки.
Ако имате подръка една шепа орехи и малко сезонни продукти, лесно можете да сглобите впечатляваща разядка, която да поднесете с топъл хляб, домашни крекери или просто с резени краставица. Нека видим нашите три предложения по темата.
Разядка с печени чушки, орехи и сирене
Класическа комбинация, която не омръзва. Изпечете няколко червени чушки, обелете ги и ги оставете да се отцедят добре. Смесете ги с натрошено краве сирене, шепа смлени орехи и няколко лъжици кисело мляко. Овкусете с малко чесън, щипка лют пипер и няколко капки зехтин.
Получава се кремообразна разядка с лека сладост от чушките и характерната плътност на орехите. Чудесна е за препечени филийки или като гарнитура към печено месо.
Разядка с патладжан, тахан и орехи
Патладжанът е цар на лятото. В комбинация с тъмен тахан и орехи се получава нещо наистина различно. Изпечете два средни патладжана, обелете ги и ги намачкайте. Добавете супена лъжица тъмен сусамов тахан, две лъжици смлени орехи, сокът от половин лимон, щипка пушен червен пипер и малко ситно нарязан магданоз. Ако искате по-гладка текстура - пасирайте. Тази разядка има наситен вкус и се поднася както топла така и охладена.
Разядка със зелени подправки, извара и орехи
Лека, свежа и ароматна тази разядка е чудесна за летен обяд или за начало на вечерята. Смесете чаша извара с шепа зелени подправки като копър, магданоз, босилек, шепа орехи, счукани на едро, и малко лимонов сок. Добавете зехтин на вкус и разбъркайте добре. Ако искате по-кремообразна консистенция, добавете лъжица-две кисело мляко. Поднесете с чери домати, краставици или препечен хляб.