Необходими продукти:
- 200 г сварена кафява или зелена леща (около 100 г суха)
- 200 г гъби, обикновени или кафяви печурки
- 1 малка глава лук
- 2 скилидки чесън
- 60 г орехови ядки
- 2-3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. соев сос (по желание)
- Сол и черен пипер на вкус
- Щипка пушен червен пипер или мащерка (по избор)
- Сок от ½ лимон
Начин на приготвяне:
- Подгответе лещата, ако не е сварена предварително. Измийте я, залейте със студена вода и варете на тих огън до омекване, около 20-25 минути. Отцедете добре.
- Запечете орехите в сух тиган за 4-5 минути на среден огън, като разбърквате периодично. Това ще засили аромата им. Оставете ги да изстинат.
- Задушете зеленчуците. Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и запържете ситно нарязания лук и чесън до златисто. Добавете нарязаните гъби и гответе, докато се изпари цялата течност и гъбите леко се карамелизират - около 8-10 минути. Овкусете със сол, пипер и, ако желаете, соев сос и пушен пипер или мащерка.
- Смесете всичко. В кухненски робот, пасатор или чопър сложете сварената леща, запечените орехи, задушените гъби, малко лимонов сок и още 1 с.л. зехтин. Пасирайте до получаване на гладък, но леко текстуриран пастет. Опитайте и коригирайте вкуса, ако е необходимо.
- Охладете и поднесете. Прехвърлете пастета в буркан или кутия с капак. Съхранявайте в хладилник до 5 дни. Отлично си подхожда с препечен хляб, хрупкави зеленчуци или като дип към печени картофи.