Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пастет от леща, гъби и запечени орехи

Много засищащ и апетитен

10’ Подготовка
45’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г сварена кафява или зелена леща (около 100 г суха)
  • 200 г гъби, обикновени или кафяви печурки
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 60 г орехови ядки
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. соев сос (по желание)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Щипка пушен червен пипер или мащерка (по избор)
  • Сок от ½ лимон

Начин на приготвяне:

  1. Подгответе лещата, ако не е сварена предварително. Измийте я, залейте със студена вода и варете на тих огън до омекване, около 20-25 минути. Отцедете добре.
  2. Запечете орехите в сух тиган за 4-5 минути на среден огън, като разбърквате периодично. Това ще засили аромата им. Оставете ги да изстинат.
  3. Задушете зеленчуците. Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и запържете ситно нарязания лук и чесън до златисто. Добавете нарязаните гъби и гответе, докато се изпари цялата течност и гъбите леко се карамелизират - около 8-10 минути. Овкусете със сол, пипер и, ако желаете, соев сос и пушен пипер или мащерка.
  4. Смесете всичко. В кухненски робот, пасатор или чопър сложете сварената леща, запечените орехи, задушените гъби, малко лимонов сок и още 1 с.л. зехтин. Пасирайте до получаване на гладък, но леко текстуриран пастет. Опитайте и коригирайте вкуса, ако е необходимо.
  5. Охладете и поднесете. Прехвърлете пастета в буркан или кутия с капак. Съхранявайте в хладилник до 5 дни. Отлично си подхожда с препечен хляб, хрупкави зеленчуци или като дип към печени картофи.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер мащерка лук пушен червен пипер соев сос орехи гъби леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче