Вино. Това трябва да има. Но е важно да имаме и няколко опции за вкусно хапване, които да съпътстват хубавото вино, което сме избрали за трапезата ни.
По традиция на Трифон Зарезан трябва да се направи хляб, както и печено пиле или домашна кокошка, пълнена с ориз. Но защо точно това? По стара традиция всеки мъж, който отива в лозето, трябва да носи хляб, кокошка и малко вино. Когато говорим за вино обаче, не е нужно да е малко, важно е да е достатъчно.
Обичаят повелява да се проведе шествие до лозята, където свещеник благославя лозите и извършва ритуала "подрязване", за да е богата реколтата през годината, а виното да бъде пивко. Част от ритуала е и избирането на "цар на лозето", който носи венец от подрязаните лози и в чиито дом събралите се празнуват на пищна вечеря празника.
Едно от най-важните неща за трапезата за Трифон Зарезан е нейното изобилие. Хлябът трябва да е домашен и прясно изпечен с хрупкава коричка и мека сърцевина, а виното да бъде най-хубавото от реколтата за годината. Не пропускайте печените ядки и сушените плодове, които са също основен компонент на празничната маса.
Споделяме няколко рецепти с вас, които ще ви вдъхновят:
Погача "Трифон Зарезан"
Пълнено пиле
Домашна баница със сирене
Домашно пиле на грил
Сирники
Домашен хляб без месене
Памук кифлички