Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Панирани връхчета от коприва

Класика през пролетта

15’ Подготовка
15’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 шепи млади връхчета от коприва (само най-крехките листенца)
  • 2 яйца
  • 4 с.л. брашно
  • 4 с.л. галета
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 щипка черен пипер
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Сложете си кухненски ръкавици и внимателно измийте връхчетата на копривата под студена вода. Пуснете ги за 1 минута във вряща подсолена вода, за да се бланшират. Извадете ги веднага в студена вода с лед, за да запазят свежия си цвят. Отцедете добре и подсушете с кухненска хартия.
  2. Разбийте яйцата с щипка сол и пипер в една купа. В отделни чинии сложете брашното и галетата.
  3. Вземайте по едно връхче от коприва и го овалвайте първо в брашно, после потапяйте в яйце и накрая в галета. Натискайте леко, за да прилепне панировката добре.
  4. Загрейте олио в по-дълбок тиган на средна температура. Изпържете връхчетата до златисто - по около 1-2 минути от всяка страна. Изваждайте ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
  5. Поднесете още топли, с кисело мляко с чесън, млечно-майонезен сос или просто с резен лимон.

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер олио яйца галета коприва брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче