Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Домашен хляб без месене

По-лесно е за приготвяне, отколкото си мислите

От Ивайла Тодорова
Ивайла Тодорова

Необходими продукти:

  • 600 г бяло брашно
  • 460 мл хладка вода
  • ½ пакетче суха мая
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

  • Брашното се пресява. Към него се добавят всички други продукти. Разбърква се до гладко тесто. Слага се в купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втасва в хладилник между 12-24 часа. Най-добре за цяло денонощие.
  • Тестото се изважда върху обилно набрашнен плот. Премесва се и се прегъва няколко пъти. Оформя се в кръгла форма. Поръсва се с брашно и се покрива с кърпа. Оставя се, докато удвои обема си.
  • В студена фурна се слага глинен гювеч. Пуска се на 230 градуса. Когато загрее, гювечът се вади внимателно и задължително с ръкавици, че пари. Хлябът се прехвърля в него. Ще успеете да го вдигнете лесно и няма да си развали формата, спокойно.
  • Отгоре се правят няколко прореза с остър нож. Захлупва се с капак и се пече 40 минути. После са маха капакът и се допича за още 10-ина минути, докато ви хареса на цвят.

Снимка: Ивайла Тодорова

KELA Чугунена овална тенджера с капак

Подходящ за температура до 300 °С

Дайте оценка:

Тагове: сол бяло брашно суха мая

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче