Необходими продукти:
- 600 г бяло брашно
- 460 мл хладка вода
- ½ пакетче суха мая
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- Брашното се пресява. Към него се добавят всички други продукти. Разбърква се до гладко тесто. Слага се в купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втасва в хладилник между 12-24 часа. Най-добре за цяло денонощие.
- Тестото се изважда върху обилно набрашнен плот. Премесва се и се прегъва няколко пъти. Оформя се в кръгла форма. Поръсва се с брашно и се покрива с кърпа. Оставя се, докато удвои обема си.
- В студена фурна се слага глинен гювеч. Пуска се на 230 градуса. Когато загрее, гювечът се вади внимателно и задължително с ръкавици, че пари. Хлябът се прехвърля в него. Ще успеете да го вдигнете лесно и няма да си развали формата, спокойно.
- Отгоре се правят няколко прореза с остър нож. Захлупва се с капак и се пече 40 минути. После са маха капакът и се допича за още 10-ина минути, докато ви хареса на цвят.
ИЗБРАНО