Необходими продукти:
- 500 г агнешки дреболии
- 1 ч.ч. ориз
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка пресен чесън (по желание)
- 1 връзка джоджен (може и сушен - 1 с.л.)
- 1 връзка магданоз
- 2-3 с.л. олио или масло
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л. червен пипер
За заливката:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 с.л. брашно (ако искате заливката да е по-гъста)
Начин на приготвяне:
- Почистете добре агнешките дреболии. Сварете ги в подсолена вода за около 30-40 минути, като отпенвате, ако се налага. Извадете ги, оставете да изстинат и ги нарежете на дребни кубчета. Прецедете бульона и го запазете - ще ви трябва по-късно.
- Нарежете пресния лук и чесъна и ги задушете в олиото или маслото за няколко минути, докато омекнат. Добавете измития ориз и разбъркайте добре, докато стане "стъклен". Върнете нарязаните дреболии в тигана и овкусете със сол, черен и червен пипер. Сложете ситно нарязаните джоджен и магданоз. Разбъркайте още веднъж.
- Изсипете сместа в намазнена тава. Залейте с около 3 чаши от прецедения бульон (или с вода, ако не ви стигне).
- Печете в предварително загрята фурна на 180°C около 30-35 минути, докато оризът поеме течността и стане почти готов.
- Разбийте яйцата с киселото мляко и брашното. Извадете дроб сармата от фурната и я залейте равномерно със сместа. Върнете обратно във фурната за още 10-15 минути, докато заливката се стегне и хване златиста коричка.