Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Великденска агнешка дроб сарма

Вкусовете на традициите

15’ Подготовка
100’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г агнешки дреболии
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка пресен чесън (по желание)
  • 1 връзка джоджен (може и сушен - 1 с.л.)
  • 1 връзка магданоз
  • 2-3 с.л. олио или масло
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л. червен пипер

За заливката:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 с.л. брашно (ако искате заливката да е по-гъста)

Начин на приготвяне:

  1. Почистете добре агнешките дреболии. Сварете ги в подсолена вода за около 30-40 минути, като отпенвате, ако се налага. Извадете ги, оставете да изстинат и ги нарежете на дребни кубчета. Прецедете бульона и го запазете - ще ви трябва по-късно.
  2. Нарежете пресния лук и чесъна и ги задушете в олиото или маслото за няколко минути, докато омекнат. Добавете измития ориз и разбъркайте добре, докато стане "стъклен". Върнете нарязаните дреболии в тигана и овкусете със сол, черен и червен пипер. Сложете ситно нарязаните джоджен и магданоз. Разбъркайте още веднъж.
  3. Изсипете сместа в намазнена тава. Залейте с около 3 чаши от прецедения бульон (или с вода, ако не ви стигне).
  4. Печете в предварително загрята фурна на 180°C около 30-35 минути, докато оризът поеме течността и стане почти готов.
  5. Разбийте яйцата с киселото мляко и брашното. Извадете дроб сармата от фурната и я залейте равномерно със сместа. Върнете обратно във фурната за още 10-15 минути, докато заливката се стегне и хване златиста коричка.

Дайте оценка:

Тагове: червен пипер пресен лук магданоз агнешко яйца джоджен кисело мляко ориз пресен чесън брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче