Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Памук кифлички

За закуска или в компанията на следобедното кафе или чай

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова
12’ Подготовка
25’ Време за готвене
30 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 400 мл прясно мляко
  • 1 кубче жива мая
  • 1 ч.ч. захар
  • 5 яйца
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 100 г меко масло
  • кората на 1 портокал
  • няколко капки есенция ром
  • 1 кг брашно
  • щипка сол
  • За пълнеж: по желание локум, шоколад, сладко и др.

 

Снимка: Ивайла Тодорова

 

Начин на приготвяне:

  1. Хладкото мляко се смесва с маята, 1 с.л. захар и 150 г от брашното. Разбърква се, покрива се и се оставя да втаса на топло, докато стане на шупли и поне удвои обема си.
  2. Когато сместа е готова, към нея се прибавят 4 яйца, олиото, захарта, солта, портокаловите корички, есенцията ром. Добавя се и предварително пресятото брашно на части.
  3. Когато започнете да месите тестото, добавяйте към него от мекото масло на няколко пъти, докато го попие.
  4. Готовото тесто не бива да лепне по плота. При необходимост, добавете още малко брашно. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса на топло, докато утрои размера си. Аз го меся вечер и го оставям цяла нощ. Ако искате да втаса по-бързо - сложете тестото във фурната на 50 градуса.
  5. Когато е готово, разделете на 4 части. Разточете всяка топка на правоъгълник с дебелина около половин см и нареже на триъгълници. Във всеки триъгълник се слага плънка и се навива на кифличка от най-широката част към най-тясната.
  6. Кифлите се подреждат в тава с хартия за печене на разстояние. Оставят се да втасат отново до двойно бухване. Мажат се с 1 разбито яйце.
  7. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 мин. или до приятен загар. Излизат около 30-35 броя среден размер.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол олио портокал сладко яйца бяла захар черен шоколад бяло брашно прясно мляко прясна мая есенция ром локум

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче