Необходими продукти:
- 400 мл прясно мляко
- 1 кубче жива мая
- 1 ч.ч. захар
- 5 яйца
- 1/3 ч.ч. олио
- 100 г меко масло
- кората на 1 портокал
- няколко капки есенция ром
- 1 кг брашно
- щипка сол
- За пълнеж: по желание локум, шоколад, сладко и др.
Начин на приготвяне:
- Хладкото мляко се смесва с маята, 1 с.л. захар и 150 г от брашното. Разбърква се, покрива се и се оставя да втаса на топло, докато стане на шупли и поне удвои обема си.
- Когато сместа е готова, към нея се прибавят 4 яйца, олиото, захарта, солта, портокаловите корички, есенцията ром. Добавя се и предварително пресятото брашно на части.
- Когато започнете да месите тестото, добавяйте към него от мекото масло на няколко пъти, докато го попие.
- Готовото тесто не бива да лепне по плота. При необходимост, добавете още малко брашно. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса на топло, докато утрои размера си. Аз го меся вечер и го оставям цяла нощ. Ако искате да втаса по-бързо - сложете тестото във фурната на 50 градуса.
- Когато е готово, разделете на 4 части. Разточете всяка топка на правоъгълник с дебелина около половин см и нареже на триъгълници. Във всеки триъгълник се слага плънка и се навива на кифличка от най-широката част към най-тясната.
- Кифлите се подреждат в тава с хартия за печене на разстояние. Оставят се да втасат отново до двойно бухване. Мажат се с 1 разбито яйце.
- Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 мин. или до приятен загар. Излизат около 30-35 броя среден размер.